KP dom Foča

Aziz Torlak, Omer Kunovac, Avdo Mehmedspahić i Edhem Bunda

Aziz Torlak

Bosanski Musliman iz Laze, lekar. Uhapšen je 24.4.1992. godine u bolnici u Foči i odveden u zatočenički objekat Livade, pa u KPD Foča. U junu 1993. godine, pripadnici VRS, Miško Savić, Predrag Trivun, Zoran Samardžić i Miško Rašković su ga izveli iz KP doma i odveli u jednu kuću u selu Varizi. Tamo su ga obesili za noge, ispod glave mu zapalili vatru i tukli ga četiri sata.

Tada mu se gubi trag. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2022. godine.

 

Omer Kunovac

Bosanski Musliman iz Ustikoline, gluvonema osoba. Uhapšen je i doveden u KPD Foča tokom proleća 1992. godine. Teško je pretučen u maju ili junu 1993. godine u prizemlju upravne zgrade, nakon čega je imao strašne bolove u stomaku i unutrašnje krvarenje. Drugi zatočenici, koji su bili medicinske struke, tražili su od stražara i medicinskog tehničara Gojka Jokanovića da ga hitno prebace u bolnicu, što su oni odbili. Zbog bolova se jednom prilikom srušio na pod u kantini. Preminuo je tri nedelje kasnije, 11.6.1993. godine. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2022. godine.

 

Avdo Mehmedspahić

Bosanski Musliman iz Foče. Uhapšen je i doveden u KPD Foča 5.6.1992. godine. Četvorica policajaca koji nisu bili iz KP doma, Zoran Vladičić, Mišo Koprivica, Petko Gašović i Vojislav Starović i drugi nepoznati pojedinci, su ga pretukli u nekoliko navrata, između 29.4. i 19.8.1992. godine, od čega je imao vidljive povrede na telu. Poslednji put je viđen živ u avgustu 1992. godine.

Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2022. godine.

 

 

Edhem Bunda

Bosanski Musliman iz sela Tjentište, u opštini Foča. Bio je mentalno obolela osoba sklona samopovređivanju. Uhapšen je i odveden u KPD Foča tokom leta 1992. godine. Jedne noći pronašao je britvu koju su neki zatočenici koristili za brijanje i odrezao sebi komadić uha. Odveden je do medicinskog tehničara koji ga je previo. Iduće večeri je britvom odsekao sebi sve nokte na rukama. Usled velike gladi, jedno jutro je pojeo tvrdo kuvano jaje sa ljuskom, a jeo je i bube ako bi uspeo da ih ulovi.

Odveden je iz KP doma neutvrđenog datuma i od tada mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2021. godine i vodi se kao nestala osoba.

 

Povezano

KP dom Foča

Od početka aprila do juna 1992. godine, srpske snage su masovno hapsile bosanske Muslimane i Hrvate iz Foče i odvodile ih u KPD Foča. Tokom

»

Mustafa Kuloglija, Zulfo i Munib Veiz

Mustafa Kuloglija Bosanski Musliman iz Huseinovića, učitelj. Uhapšen je i doveden u KPD Foča približno 25.6.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2022.

»

Halim Dedović

Bosanski Musliman iz Foče, berberin. Uhapšen je i doveden u KPD Foča približno 18.4.1992. godine. Tamo je surovo pretučen nekoliko puta. Tokom leta 1992. godine

»

Zaim Ćedić i Hasan Džano

Zaim Ćedić Bosanski Musliman iz Ljubine. Uhapšen je i doveden u KPD Foča oko 17.5.1992. godine. Tučen je i primoravan da jede so. Neutvrđenog datuma

»