Čelebići

U periodu od aprila do decembra 1992. godine, jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Teritorijalne odbrane (TO) i MUP-a BiH su na lokaciji nekadašnje kasarne u selu Čelebići formirale zatvor/logor u kome su držali uglavnom civile iz okoline Konjica, uhapšene tokom akcije razoružavanja. Pored većeg broja muškaraca, u „Čelebićima” su bile zatočene i žene. Najduži period su u zatočeništvu provele Grozdana Ćećez i Milojka Antić.

Logor „Čelebići”

Zatočenice su, osim što su bile izložene konstantnim pretnjama, zastrašivanjima i izgladnjivanju, bile višestruko silovane. Potvrđeno je da je silovanja počinio zamenik komandanta logora Hazim Delić. On je zatočenice silovao tokom ispitivanja, u administrativnoj i prijemnoj zgradi, pod pretnjom oružjem i u uniformi, tako da su one, pored toga što su imale fizičke povrede, bile i u stalnom strahu od budućih silovanja i smrti.

Hazim Delić je Grozdanu Ćećez i Milojku Antić silovao sa namerom da ih ponizi, zastraši, „kazni“, fizički i psihički povredi i/ili od njih iznudi informacije.

Administrativna i prijemna zgrada

U logoru „Čelebići” su seksualnom nasilju bili izloženi i muškarci. Stražar Esad Landžo je braću Vasu i Veseljka Đorđića prisilio na međusobni felacio, u hangaru br. 6, na očigled drugih zatočenika. Landžo je pred sudom priznao krivicu za surovo postupanje prema njima.

Hangar br.6

Povezano

Zatvor/logor „Čelebići“

Tokom aprila i maja 1992. godine, jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Teritorijalne odbrane (TO) i MUP-a BiH sprovodile su zajedničku akciju razoružavanja većinski srpskih sela

»