Đački dom

Zatočenički objekat u Đačkom domu bio je pod kontrolom SJB Bileća, koja je bila u nadležnosti Centra službi bezbjednosti Trebinje (CSB). Stražari su bili aktivni policajci i iz rezervnog sastava iz Bileće, a sredinom jula 1992. godine rezervisti su zamenili pripadnici redovne policije.

U Đačkom domu bilo je između 70 do 80 zatočenika, gotovo isključivo Muslimana. Zgrada doma se sastojala od pet soba, jednog hodnika i jednog WC-a. Nije bilo dovoljno prostora za sve i neki zatočenici  su spavali u sedećem položaju.. Nisu dobijali hranu, već su jeli samo ono što su im donosile njihove porodice. Usled neuhranjenosti i straha, pojedinim zatočenicima se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Junuz Murguz je drhtao i imao nesvestice.

Stražari su redovno tukli zatočenike. Po pravilu su tučeni odmah po dolasku, ali i tokom celog zatočeništva. Često su se čuli vrisci, a zatočenicima su tokom premlaćivanja lomljene kosti, zbog čega neki nisu mogli da hodaju. Velija Mandžo i drugi zatočenici su izvođeni iz Đačkog doma  i odvođeni na ispitivanje u SJB, gde su takođe premlaćivani.

Smajo Murguz i mnogi drugi muškarci podvrgavani su teškom zlostavljanju, koje je uključivalo upotrebu snažnih elektro šokova i suzavca. Stražari su izveli Murguza iz njegove ćelije, prikačili mu žice na prste i podvrgli ga elektro šokovima od kojih se onesvestio. Jedne noći oko 23:00, u tri ćelije i u hodnik ubačeno je nekoliko kanistera gasa, od čega su zatočenike pekle oči, povraćali su i gušili se. Neki stražari su pucali u vazduh da bi zaplašili zatočenike.

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) posetili su Đački dom 18.8.1992. godine. Tog dana je uprava objekta premestila brojne zatočenike u bolnicu, kako ih MKCK ne bi video. Nakon što su se zatočenici požalili na tretman, posle posete MKCK batinanja su postala svakodnevna.

 

Đački dom u Bileći (ONMS)

Deo zatočenika je oslobođen 5.10.1992. godine, kada su sa svojim porodicama prebačeni u Crnu Goru. Nekoliko dana pre oslobađanja, svi zatočenici su dobili upitnik koji je sastavila bilećka policija. Bili su prinuđeni da potpišu da dobrovoljno napuštaju opštinu. Dvojica zatočenika su u upitniku napisali da žele da ostanu u Bileći, nakon čega su tučeni, dok se nisu predomislili i otišli sa ostalima.

Đački dom je prestao da funkcionište kao zatočenički objekat 5.10.1992. godine. Zatočenici koji su ostali u njemu posle ovog datuma, prebačeni su u zgradu iza SJB-a.

Povezano

ST-145

Svedok ST-145 Bosanski Musliman iz Bileće. Dana 10.6.1992. godine su ga uhapsili pripadnici paravojne jedinice „Beli orlovi“. Pretučen je i odveden u SJB Bileća. „

»

Šaćir Avdić

Munib Čamo Bosanki Musliman iz Bileće, penzioner. Dana 11.6.1992. godine, uhapšen je u svojoj kući, pretučen i odveden je u SJB Bileća. Batinama mu je

»

Junuz Murguz

Ćamo Ćamil Bosanski Musliman iz Bileće. Uhapšen je 10.6.1992. godine i odveden u SJB Bileća. Tokom hapšenja je žestoko pretučen. Oslobođen je pre kraja 1992.

»

SJB Bileća

Stanica javne bezbednosti (SJB) Bileća je bila u nadležnosti Centra službi bezbednosti (CSB) Trebinje. Korišćena je kao zatočenički objekat od početka juna 1992. godina, kada

»

Smajo Murguz

Amir Ovčina Bosanski Muslimani iz  Bileće. Uhapšen je 10.6.1992. godine i odveden u SJB, pa u Đački dom. Po dolasku je odmah pretučen. Od poslednica

»

Junuz Murguz

Junuz Murguz Izjava data Tužilaštvu MKTJ 2.4.1998. godine. Bosanski Musliman iz Prijevora, mašinista u fabrici „Energoinvest“. Uhapšen je 10.6.1992. godine i odveden u SJB u

»