Fudbalski stadion „Rudar“ u Ljubiji i rudnik Kipe

Između maja i juna 1992. godine, Vojska Republike Srpske, zajedno sa policijskim snagama i paravojnim grupama, napala je muslimanska sela u području Brda. Neki stanovnici ovih sela, bežeći od napada, krili su se u obližnjoj šumi Kurevo. Oko 21.7.1992. godine, muškarci obučeni u uniforme JNA i rezervne policije zarobili su stotinak muškaraca, bosanskih Muslimana, u šumi blizu Kalajeva. Odveli su ih u dom kulture u Miskoj Glavi i držali zatvorene tri dana i dve noći. Oko 25.7.1992. godine, zatočenici su autobusima odvedeni na fudbalski stadion, na ulazu u Gornju Ljubiju. Stadion su obezbeđivali pripadnici vojske, policije i Interventnog voda Prijedor.

Mapa Prijedor - Miska Glava
Mapa Prijedor – Miska Glava

Po izlasku iz autobusa, zatočenike su civili iz okolnih sela i pripadnici obezbeđenja tukli metalnim šipkama, kundacima, bejzbol palicama i drugim predmetima. Deca su odvojena od odraslih i odvedena u svlačionice stadiona. Nermina Karagića i nekolicinu drugih zatočenika šutirali su u lice. Zatočenici su morali da stave prste na vrh zida koji je okruživao stadion, dok im je vozač autobusa gazio po prstima. Naređeno im je i da pevaju srpske nacionalističke pesme.

Na fudbalskom stadionu u Ljubiji ubijeno je najmanje 15 muškaraca. Među ubijenima je bio rođak Elvedina Nasića.

Preživelim zatočenicima naređeno je da se ukrcaju u autobus. Prilikom ulaska, pripadnici srpskih snaga tukli su ih bejzbol palicama. Neki od zatočenika morali su da u isti autobus ukrcaju i tela ubijenih. Odvezeni su u rudnik gvožđa Kipe, jugozapadno od Ljublje.

Po dolasku autobusa, vojnici su prozivali zatočenike u grupama od troje i potom u njih pucali. Leševe su bacali u jamu. Kada je na red stigao Elvedin Nasić, četvorica zatočenika izbilo je staklo autobusa i pokušalo da pobegne. Nermin Karagić uspeo je da iskoči kroz prozor. Nasić je situaciju iskoristio da se sakrije među leševe.

Jedan od vojnika primetio je da među pogođenima ima preživelih. Osvetlivši jamu baterijskim lampama, ponovo su pucali na one koji su pokazivali znake života.

Mapa Ljubija-Briševo

Kod rudnika Kipe ubijeno je oko 50 zatočenika. Elvedin Nasić i Nermin Karagić su jedini za koje se sa sigurnošću zna da su preživeli ove događaje.

Na lokaciji Redak, pronađene su dve masovne grobnice: „Redak I“, gde su pronađeni posmrtni ostaci 74 osobe i „Redak depo“, gde su pronađeni posmrtni ostaci 15 osoba.

 

Povezano

Nermin Karagić

Ismet Avdić Bosanski Musliman iz Rakovčana. Ubijen je na fudbalskom stadionu u Ljubiji oko 25.7.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u junu 2000. godine

»

Elvedin Nasić

Reuf Fikić Bosanski Musliman iz Hambarina, pripadnik Armije BiH. Ubijen je oko 25.7.1992. godine kod rudnika Kipe. Identifikovan je DNK analizom 2015. godine i sahranjen

»

Elvedin Nasić

Irfan Nasić Bosanski Musliman iz Hambarina. Ubijen je na fudbalskom stadionu u Ljubiji oko 25.7.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Tomašica“

»

Nermin Karagić

Ismet Avdić Bosanski Musliman iz Rakovčana. Ubijen je na fudbalskom stadionu u Ljubiji oko 25.7.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u junu 2000. godine

»