Vojni aerodrom Batajnica

Vojni aerodrom u Batajnici je od Vukovara udaljen oko 130, a od Bosanskog Šamca oko 160 kilometara. U jednom periodu sredinom 1992. godine služio je kao zatočenički objekat za Hrvate uhapšene posle pada Vukovara 18.11.1991. godine i bosanske Muslimane koji su dovođeni iz Bosanskog Šamca i Bosanskog Broda posle operacija Srpske dobrovoljačke garde i JNA u tim mestima u aprilu 1992. godine.

Nije poznat ukupan broj zatočenika koji je prošao kroz ovo mesto zatočenja. Zatočenici su držani u Vazduhoplovno-medicinskom institutu. Zatvarani su u podzemne prostorije na čijim prozorima su bila ćebad, tako da nisu imali dnevnog svetla. U prostorijama u kojima su bili nije bilo vrata, pa su stalno slušali kako stražari prebijaju ili muče zatočenike iz drugih prostorija. Objekte su obezbeđivali pripadnici JNA, koji su i ispitivali zatočenike.

Skoro svakodnevno su mučeni i prebijani. Grupa zatočenika u kojoj je bio i Sulejman Tihić primoravana je da peva srpske nacionalističke pesme. Izet Izetbegović je morao da se međusobno udara pesnicama i šamara sa drugim zatočenicima. Stražari su ih terali da trče između stolica koje bi poređali po ćeliji.

Veći broj zatočenika je u maju 1992. godine prebačen u KPD Sremska Mitrovica, dok su preostali zatočenici razmenjeni istog meseca.

Povezano

Osnovna i Srednja škola

Osnovna i Srednja škola u Bosanskom Šamcu su tokom 1992. godine korišćene kao zatočenički objekti za bosanske Hrvate i Muslimane sa teritorije ove opštine.

»