Pješivac-Greda

Dana 13. 7. 1993. godine, oko 14 časova, pripadnici HVO napali su selo Pješivac-Greda i uhapsili i proterali Muslimane iz tog sela. Tokom napada, pripadnik HVO Dragan Bonojza ubio je maloletnu Sanidu Kaplan (17). On je došao pred kuću Sanidine majke Fate Kaplan i video Sanidu na stepenicama kuće. Ona ga je tada pitala: „Ma kud ćete, odvede muške, đe ćete nas?“, u momentu kada su pripadnici HVO odvodili muškarce iz sela u susedno selo Jasoć. Tada je Dragan Bonojza ispalio rafal prema Sanidi, koja je odmah preminula. Fata Kaplan, Sanidina majka, morala je da ostavi telo svoje ćerke i da sa ostalim meštanima uđe u kamion kojim su odvezeni u mesto Jasoć.

Fotografije Sanide Kaplan

Povezano

Ibro Zlomužica

Izjava data MKTJ 7. 2. 2000. godine. Bosanski Musliman iz sela Borojevići kod Stoca, imam i nastavnik religije. U julu 1993. godine, kada su pripadnici

»

Ibro Razić i Suad Obradović

Bosanski Muslimani. Bili su zatočeni u Koštanoj bolnici tokom jeseni 1993. godine. Ibro Razić iz Stoca bio je kuvar. Pripadnici Vojne policije su 25. 9.

»

Salko Bojčić

Izjava data MKTJ 15. 2. 2001. godine. Bosanski Musliman iz Vranjevića kod Mostara. Zbog srpske ofanzive na Mostar, pobegao je iz sela s porodicom 16.

»

Koštana bolnica u Stocu

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) pretvorilo je, u maju 1993. godine,  zgradu Koštane bolnice u Stocu u štab Vojne policije. Koštana bolnica je korišćena i kao

»