Policijska stanica i Zgrada TO

U zgradu SUP-a Bosanski Šamac je od aprila pa do kraja 1992. godine dovedeno i zatvoreno između 50 i 100 zatočenika. Držani su u ćelijama, garažama i u dvorištu SUP-a. Zatočenici su ispitivani i posle kraćeg vremena premeštani u druge zatočeničke objekte, najčešće zgradu TO-a koja se nalazila prekoputa, poput zatočenika Dragana Lukača. Tokom ispitivanja, zatočenici su premlaćivani različitim predmetima. Sulejmanu Tihiću su dva vojnika pretila da će ga obesiti. Izeta Izetbegovića je odmah po dovođenju u policijsku stanicu tukao načelnik policije Stevan Todorović.

Zgrada SUP-a Bosanski Šamac

U Zgradi Teritorijalne odbrane, zatočenici su držani u dve prostorije koje su nazivali spremištima, jednoj velikoj i jednoj manjoj. Tokom leta 1992. godine, broj zatočenika u velikoj prostoriji dostizao je i 180. Osim u prostorijama zgrade, zatočenici su držani u garažama. Ispitivani su i tučeni. Draganu Lukaču je vojnik naredio da klekne na beton, a zatim ga šutnuo vojničkom čizmom u glavu, dok su Izetu Izetbegoviću pretili da će ga zaklati. Zatočenici, među kojima je bio i Sulejman Tihić su primoravani da pevaju srpske nacionalističke pesme i da stoje satima. Nekim zatočenicima su vojnici vadili zube kleštima.

Zgrada TO

Dana 7.5.1992. godine 52 zatočenika je prebačeno u skladište „Agroprometa“ u selu Crkvina, gde su ih pripadnici paravojnih jedinica Slobodan Miljković Lugar, Dragan Đorđević Crni i Srećko Radovanović Debeli tukli i pucali na njih iz vatrenog oružja. Tom prilikom je ubijeno 15 zatočenika, a  Svedok P je pretučen.

Skladište „Agroprometa“ u selu Crkvina

Zatočenici su iz Zgrade TO prebacivani u zgradu SUP-a, kasarnu JNA u Brčkom, kasarnu JNA u Bijeljini, Srednju školu u Šamcu, kao i u fiskulturnu salu Osnovne škole.

Povezano

Bosanski Šamac

Tokom aprila 1992. godine, u zgradi Teriorijalne odbrane (TO) Bosanski Šamac bilo je zatočeno nekoliko desetina muškaraca Hrvata i Muslimana iz Bosanskog Šamca i okoline.

»

Osnovna i Srednja škola

Osnovna i Srednja škola u Bosanskom Šamcu su tokom 1992. godine korišćene kao zatočenički objekti za bosanske Hrvate i Muslimane sa teritorije ove opštine.

»

7.5.1992. godine, Crkvina

Dana 7.5.1992. godine, 52 zatočenika je iz Zgrade Teritorijalne odbrane u Bosanskom Šamcu prebačeno u skladište „Agroprometa“ u selu Crkvina. Zatočenici su postrojeni, a zatim

»