Izvor: balkaninsight.com

 

Gradonačelnica Sarajeva i članovi porodica uglavnom srpskih žrtava, ubijenih na Kazanima 1992. i 1993. godine, položili su cvijeće na mjestu ubistava na planini Trebević, iznad glavnog grada BiH.

Gradski vijećnici i porodice ljudi ubijenih od strane pripadnika Armije BiH tokom 1992. i 1993. godine kod jame Kazani iznad Sarajeva održali su danas komemoraciju za žrtve.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je predvodila zvaničnu delegaciju koja je posjetila mjesto ubistava, kazala je da se ovim želi odati počast nevinim građanima glavnog grada, većinom srpske nacionalnosti.

„Važno je da se borimo za istinu, za pravdu i da se sjećamo svih nevino stradalih žrtava”, rekla je Karić.

„Suosjećam sa porodicama ubijenih i želim poručiti da Sarajevo i ja kao gradonačelnica nikad nećemo zaboraviti njihovu patnju i stradanje”, dodala je ona.


Benjamina Karić polaže cvijeće na spomen-obilježju žrtvama ubistava na Kazanima. Foto: Klix.ba

Iz jame na Kazanima nakon rata su ekshumirani posmrtni ostaci 28 žrtava. Dvije žrtve ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti. Konačan broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen.

Gradsko vijeće Sarajeva je prošle godine usvojilo odluku za  podizanje spomenika žrtvama ubijenih na Kazanima, ali je odbilo prijedlog Naše Stranke da se na spomeniku napišu imena počinilaca ubistava.

Za ubistva počinjena na Kazanima te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigate Armije BiH.

Komandant ove jedinice Mušan Topalović Caco ubijen je u Sarajevu 26. oktobra 1993. godine tokom akcije hapšenja.

 

Azem Kurtić

9 Novembra
17:40

Sarajevo