Prijedor

U periodu od juna do avgusta 1992. godine, u logorima pod kontrolom vojske i policije bosanskih Srba, „Keraterm“, „Omarska“ i „Trnopolje“, zatočeni Muslimani bili su, osim drugim vidovima nasilja, izloženi i seksualnom nasilju.

Zatočenice logora „Omarska“, njih 37, spavale su u dve sobe za ispitivanje iznad „Restorana” , u zgradi u kojoj su se nalazile kancelarije uprave logora. Bivše zatočenice, svedokinje J i U i Zlata Cikota, preživele su: zastrašivanje odsecanjem dojki, pretnje silovanjem, pokušaje silovanja i silovanja. Njih je, najčešće u toku noći, u svoje prostorije pozivao neko iz uprave logora, nakon čega su obično bile pribijane uz zid, cepana im je odeća,  dodirivane su po intimnim delovima tela, ili im je nuđena neka vrsta posebnog tretmana ili izbavljenja u zamenu za seksualne odnose. Kao posledicu višestrukih silovanja, neke od zatočenica su imale višednevna krvarenja, usled čega su bile prinuđene da provedu dane u prljavoj, krvavoj odeći. Nijedna od njih nije dobila medicinsku pomoć niti neophodne higijenske potrepštine. Zatočenice nikada nisu poveravale jedne drugima šta im se dešavalo.

Restoran, „Omarska“

U logoru „Omarska“ su seksualnom nasilju bili izloženi i muškarci: primoravani su na silovanje drugih zarobljenika i genitalno sakaćenje Fikreta Harambašića, koji je i preminuo od posledica maltretiranja.

U „Trnopolju” je Sulejman Besić prisustvovao događaju kada je vojnik Dragoja Čavić primoravao jednog od veoma mladih zatočenika da siluje svoju majku, koju je Čavić pre toga ubio.

Garaža, „Omarska“
Garaža, „Omarska“

Povezano