Logor „Luka“

Sead Ćerimagić i Jasminko Ćumurović

Sead Ćita Ćerimagić

Bosanski Musliman iz Grčice, radio u Elektrodostrubuciji. Ubijen je 8. ili 9.5.1992. godine hicem iz vatrenog oružja u logoru „Luka“. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Gorice“ u oktobru 2006. i  identifikovani 2008. godine DNK analizom. Sahranjen je 14.6.2008. godine na gradskom mezarju „Ivici“ u Brčkom.

Jasminko Jašće Ćumurović

Bosanski Musliman iz Brčkog. Ubijen je 8. ili 9.5.1992. godine hicem iz vatrenog oružja u logoru „Luka“. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Gorice“ tokom novembra i decembra 2006.. i identifikovani 2008. godine DNK analizom. Sahranjen je 14.6.2008. godine na gradskom mezarju „Ivici“ u Brčkom.

Sakib Husrefović

Izjava data pred MKTJ 26. i 27.5.1995. godine

Bosanski Musliman iz Brčkog, ekonomista. Uhapšen je 2.5.1992. godine i držan je u nekoliko zatočeničkih centara u Brčkom, uključujući i džamiju Kolobara i preduzeće „Laser“. Dana 9.5.1992. godine prebačen je sa svim muškarcima u „Luku“: Svedoči da je tamo već bilo oko 200 zatočenika.

Svedoči da je u hangar ušla Monika Karan-Ilić u maskrinoj odeći i da ih je vređala i rekla da je to srpska zemlja. Svedoči da je Jasminko Čumurović prozvan iz hangara i odveden u zgradu sa kancelarijama. Kada je izašao, bio je krvav, a ruka mu je visila kao da je iščašena. Goran Jelisić je hodao oko metar iza njega, a potom izvadio pištolj i pucao u Ćurumovića. Video je Jasminka kako se trese na zemlji pre nego što ga je Jelisić ponovo upucao. Svedoči da je čuo „prigušen zvuk kao kada se pali šibica“. Potom je dvojici zatočenika naređeno da prenesu telo.

Pet ili dest minuta kasnije, „Ćita“ je prozvan iz hangara i odveden u kancelariju. Ubijen je na isti način, hicem u glavu.  Nakon što je pao, pogođen je ponovo. Nakon toga prozvana su dva zatočenika koja su njegovo telo odneli na isto mesto kao i Ćurumovićevo.

Husrefović je dobio propustnicu za izlaz iz logora istog dana. To veče je napustio logor i vratio se u stan svoje majke. Mesec dana kasnije je ponovo uhapšen i odveden u logor „Batković“. Razmenjen je 24.11.1992. godine.

Povezano

Huse i Smajil Zahirović

Bosanski Muslimani iz Zvornika, braća. Uhapšeni su i odvedeni u autobusko preduzeće „Laser“, pa u logor „Luka“ 8.5.1992. godine. Ubijeni su vatrenim oružjem istog dana.

»

Isak Gaši

Ibrahim Lević Bosanski Musliman iz Brčkog. Uhapšen je 25.5.1992. godine i odveden prvo u zgradu SUP-a, a nakon dva dana u logor „Luka“. Nakon dva

»

Denijal Ibrahimović

Bosanski Musliman iz Kolobare u Brčkom. Uhapšen je i doveden u logor „Luka“ oko 8.5.1992. godine. Pretučen je, a potom ubijen vatrenim oružjem. Njegovi posmrnti

»

Huse i Smajil Zahirović

Bosanski Muslimani iz Zvornika, braća. Uhapšeni su i odvedeni u autobusko preduzeće „Laser“, pa u logor „Luka“ 8.5.1992. godine. Ubijeni su vatrenim oružjem istog dana.

»

Amir Didić

Andrija Tufekčić Bosanski Hrvat iz Breznika. Dana 20.5.1992. godine doveden je u logor „Luka“, gde je pretučen. Prebačen je u logor „Batković“ tokom leta 1992.

»