Logor „Luka“

Stipo Glavočević, Smajl Ribić i Đoko Stevanović

Stipo Glavočević

Bosanski Hrvat iz Fojnice, pravnik u fabrici „Bimeks“. Doveden je u logor „Luka“ gde je ubijen vatrenim oružjem 9.5.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz sekundarne masovne grobnice „Gorice“ u oktobru 2006. godine i Identifikovani DNK analizom 2008. godine.

Smajl Ribić

Bosanski Musliman iz Šatrovića, sekretar u stranci SDA Brčko. Uhapšen je i odveden prvo u SUP pa u logor „Luku“ . Tamo je tučen, a potom ubijen vatrenim oružjem 9.5.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Farma“ 1996. godine identifikovani DNK analizom. Sahranjen je na Gradskom groblju „Ivici“ 16.7.2007. godine.

Đoko Stevanović

Bosanski Srbin iz Gornje Dubravice, radio u Sloveniji. Uhapšen na kontrolnom punktu u naselju Stanovi i odveden prvo u SUP pa u logor „Luku“ . Tamo je tučen, a potom ubijen vatrenim oružjem 9.5.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Farma“ 1996. godine i identifikovani DNK analizom. Sahranjen je na pravoslavnom groblju Breznik.

Povezano

Huse i Smajil Zahirović

Bosanski Muslimani iz Zvornika, braća. Uhapšeni su i odvedeni u autobusko preduzeće „Laser“, pa u logor „Luka“ 8.5.1992. godine. Ubijeni su vatrenim oružjem istog dana.

»

Isak Gaši

Ibrahim Lević Bosanski Musliman iz Brčkog. Uhapšen je 25.5.1992. godine i odveden prvo u zgradu SUP-a, a nakon dva dana u logor „Luka“. Nakon dva

»

Denijal Ibrahimović

Bosanski Musliman iz Kolobare u Brčkom. Uhapšen je i doveden u logor „Luka“ oko 8.5.1992. godine. Pretučen je, a potom ubijen vatrenim oružjem. Njegovi posmrnti

»

Huse i Smajil Zahirović

Bosanski Muslimani iz Zvornika, braća. Uhapšeni su i odvedeni u autobusko preduzeće „Laser“, pa u logor „Luka“ 8.5.1992. godine. Ubijeni su vatrenim oružjem istog dana.

»

Amir Didić

Andrija Tufekčić Bosanski Hrvat iz Breznika. Dana 20.5.1992. godine doveden je u logor „Luka“, gde je pretučen. Prebačen je u logor „Batković“ tokom leta 1992.

»