KP dom Foča

Svedok 69

Edhem Gradišić

Bosanski Musliman iz Gradišića. Ubijen je tokom leta 1992. godine u KP domu ili njegovoj okolini. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani su na lokalitetu „Crni Vrh“, identifikovani DNK analizom i predati porodici.

Avdo Muratović i Fahrudin Malkić

Bosanski Muslimani iz Foče. Uhapšeni su i dovedeni u KP dom početkom aprila 1992. godine. Tokom zatočeništva su tučeni. Malkić je odveden iz KP doma u nepoznatom pravcu 11.12.1992. godine i njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2020. godine. Posmrtni ostaci Avda Muratovića su ekshumirani iz masovne grobnice „Miljevina II“, identifikovani DNK analizom i predati porodici.

Halim Dedović

Bosanski Musliman iz Foče, berberin. Uhapšen je i doveden u KP dom otprilike 18.4.1992. godine. Tamo je surovo pretučen nekoliko puta. Tokom leta 1992. godine je izveden u upravnu zgradu i od tada mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2020. godine.

Nedžib Babalija

Bosanski Musliman iz Miljevine. Uhapšen je i doveden u KP dom u aprilu ili maju 1992. godine. U logor je došao već pretučen. Ubijen je neutvrđenog datuma 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice „Miljevina II“ 2004 godine, identifikovani DNK analizom i predati porodici.

Halim Konjo

Bosanski Musliman iz Foče, privatni ugostitelj. Uhapšen je i doveden u KP dom otprilike 14.4.1992. godine. Pretuče je više puta. Tokom leta 1992. godine odveden je u upravnu zgradu i tada mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na Sadbi kod Goražda. Identifikovan je DNK analizom i sahranjen u Vlakovu.

Juso Džamalija

Bosanski Musliman iz Ćureva, radnik. Uhapšen je tokom proleća 1992. godine, i pre nego što je doveden u KP dom teško je premlaćen. U logoru mu je uskraćena lekarska pomoć, a premlaćivanje je nastavljeno. U aprilu ili maju 1992. godine se obesio vlastitim remenom dok je držan u samici. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na groblju „Tekija“. Identifikovan je prepoznavanjem ličnih predmeta i njegovi posmrtni ostaci su predati porodici.

Povezano

KP dom Foča

Od početka aprila do juna 1992. godine, srpske snage su masovno hapsile bosanske Muslimane i Hrvate iz Foče i odvodile ih u KPD Foča. Tokom

»

Mustafa Kuloglija, Zulfo i Munib Veiz

Mustafa Kuloglija Bosanski Musliman iz Huseinovića, učitelj. Uhapšen je i doveden u KPD Foča približno 25.6.1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni do kraja 2022.

»

Halim Dedović

Bosanski Musliman iz Foče, berberin. Uhapšen je i doveden u KPD Foča približno 18.4.1992. godine. Tamo je surovo pretučen nekoliko puta. Tokom leta 1992. godine

»

Zaim Ćedić i Hasan Džano

Zaim Ćedić Bosanski Musliman iz Ljubine. Uhapšen je i doveden u KPD Foča oko 17.5.1992. godine. Tučen je i primoravan da jede so. Neutvrđenog datuma

»