Adem Hadžić

Dana 25.6.1992. godine, sekretar sekretarijata za narodnu odbranu opštine Kalinovik Neđo Banjanin izdao je naređenje kojim se muškarci Muslimani pozivaju da dođu u zgradu Skupštine opštine radi preuzimanja radnih zadataka. Odazvalo se šezdesetak muškaraca, koji su potom odvedeni u osnovnu školu u Kalinoviku.

Oni koji se nisu odazvali pozivu su kasnije uhapšeni i odvedeni na isto mesto.

Među njima je bio Adem Hadžić, bosanski Musliman iz Mjehovine, koji je potom prebačen u skladište baruta „Jelašačko polje“. Zatočenici iz skladišta su 5.8.1992. godine natovareni na tri kamiona. Srpski vojnici su ih udarali rukama, nogama i drvenim palicama, a ruke su im vezali žicom. U pratnji policijskog vozila sa rotacijom, odveli su ih do sela Ratine u opštini Foča. Na tom mestu su iz poslednjeg kamiona izveli 24 zatočenika, među kojima je bio Adem Hadžić, postrojili ih iznad obližnje štale i pucali u njih iz vatrenog oružja. Tela ubijenih su polili bezninom i zapalili.

Fejzija Hadžić je preživeo streljanje.

Posmrtni ostaci Adema Hadžića nisu identifikovani do kraja 2022. godine.

 

Povezano

KP dom Foča

Po izbijanju sukoba, velika većina zatočenih bili su bosanski Muslimani, među kojima lekari i zdravstveni radnici, novinari, bivši radnici KP doma, rukovodioci, policajci i drugi

»

Svedokinja 186

Ćerka svedokinje 185 Bosanska Muslimanka iz okoline Gacka, u vreme događaja imala je 16 godina. Zarobljena je sa majkom, krajem juna 1992. godine, u selu

»

Foča

Žene su držane u kućama, stanovima, sportskim dvoranama ili školama, gde je veliki broj njih preživeo višestruka silovanja.

»