Beli Manastir

Opština Beli Manastir se nalazi na teritoriji Baranje. Sredinom 1991. godine, na teritoriji Belog Manastira započet je oružani sukob između JNA i pripadnika SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SBZS) sa jedne strane i pripadnika ZNG-a i MUP-a RH sa druge. Krajem avgusta 1991. godine, Beli Manastir su zauzele snage JNA i Milicije SAO SBZS.

Policijska uparava Beli Manastir

Milicija SAO SBZS  je sa hapšenjem nesrba u Baranji počela još u drugoj polovini jula 1991. godine. Zatočenici su odvođeni u podrum zgrade policije u Belom Manastiru, gde su ih policajci premlaćivali i vodili na ispitivanja.

Nekoliko podrumskih  prostorija bilo je podeljeno rešetkama. U tom zatvoru su zatočenike mučili pripadnici jedinice za posebne namene iz sastava milicijskih snaga SAO SBZS, Zoran Vukšic, njegov brat Dušan, Violeta Ilić, Milan Jarić i Miloš Marković.

Jedan broj zatočenika je razmenjen u Adaševcima 13.9.1991. godine. Između 50 i 80 zatočenika  je prevezeno u Dalj i Borovo Selo radi razmene. Među njima su bili otac i sin Pavo i Vladimir Zemljak koji su ubijeni u policijskoj stanici u Dalju. U istom periodu pripadnici Milicije SAO SBZS  su zastrašivali hrvatske civile i mučili ih.  Josipu Vidu su pucali u noge, Ana Barić je ranjena u vrat i leđa, dok su njenog muža Adama Barića ubili. Ubijeni su i svi muški članovi porodice Čičak, kao i  Ivo Malek.

Povezano

Mate i Josipa Brkić

Hrvati iz Škabrnje, penzioneri. Zbog posledica moždanog udara Mate je bio u invalidskim kolicima i tokom napada na Škabrnju nije mogao da napusti selo. Ostao

»

Ivica Bilaver

Izjava data Pretresnom veću MKTJ u predmetu „Milošević“, 23. i 26.9.2000. godine. Hrvat iz Škabrnje. Tokom napada na Škabrnju bio je učenik šestog razreda osnovne

»

Lipovača

Lipovača je selo u opštini Slunj, udaljena oko 25 kilometara od Saborskog i 18 kilomentara od grada Slunja. U Slunju se 1991. godine nalazio poligon

»

Željko Abaz i Antun Knežević

Hrvati iz Hrvatske Dubice. Od septembra do novembra 1991. godine bili su zatočeni u zgradi stare škole u Hrvatskoj Dubici. Ubijeni su u oktobru 1991.

»