Beli Manastir

Opština Beli Manastir se nalazi na teritoriji Baranje. Sredinom 1991. godine, na teritoriji Belog Manastira započet je oružani sukob između JNA i pripadnika SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SBZS) sa jedne strane i pripadnika ZNG-a i MUP-a RH sa druge. Krajem avgusta 1991. godine, Beli Manastir su zauzele snage JNA i Milicije SAO SBZS.

Policijska uparava Beli Manastir

Milicija SAO SBZS  je sa hapšenjem nesrba u Baranji počela još u drugoj polovini jula 1991. godine. Zatočenici su odvođeni u podrum zgrade policije u Belom Manastiru, gde su ih policajci premlaćivali i vodili na ispitivanja.

Nekoliko podrumskih  prostorija bilo je podeljeno rešetkama. U tom zatvoru su zatočenike mučili pripadnici jedinice za posebne namene iz sastava milicijskih snaga SAO SBZS, Zoran Vukšic, njegov brat Dušan, Violeta Ilić, Milan Jarić i Miloš Marković.

Jedan broj zatočenika je razmenjen u Adaševcima 13.9.1991. godine. Između 50 i 80 zatočenika  je prevezeno u Dalj i Borovo Selo radi razmene. Među njima su bili otac i sin Pavo i Vladimir Zemljak koji su ubijeni u policijskoj stanici u Dalju. U istom periodu pripadnici Milicije SAO SBZS  su zastrašivali hrvatske civile i mučili ih.  Josipu Vidu su pucali u noge, Ana Barić je ranjena u vrat i leđa, dok su njenog muža Adama Barića ubili. Ubijeni su i svi muški članovi porodice Čičak, kao i  Ivo Malek.

Povezano