Cerovljani

Selo Cerovaljni se 1990. godine nalazilo u opštini Hrvatska Kostajnica u severoistočnom delu Hrvatske i imalo je oko 500 stanovnika.

Dana 12. ili 13. septembra 1991, specijalna jedinica policije SAO Krajine u Dvoru na Uni, u sadejstvu sa TO preuzela je kontrolu nad Hrvatskom Kostajnicom. Operacija je nastavljena, kako bi se zauzela ostala sela duž pravca između Kostajnice i Novske, uključujući Hrvatsku Dubicu, i sela Cerovljane i Baćin.

Krajem avgusta i početkom septembra 1991. godine većina stanovnika je napustila selo, tako da su u njemu ostali samo stariji ljudi.

Srpske snage su napadale Cerovljane i palile kuće Hrvata u dva navrata, 13. i 21.9.1991. godine. U drugom napadu je učestvovalo oko 50 naoružanih Srba, većina ih je bila u civilnoj odeći, ali ih je nekoliko bilo i u vojnim uniformama. Komandant im je bio Nikola Begović iz Babine Rijeke kod Hrvatske Kostajnice, a većina ih je bila iz Živaje, Šaša i okoline Hrvatske Dubice.

U popodnevnim časovima 24.9.2021. godine, naoružani Srbi su ponovo napali selo. Te noći su pronađena mrtva tela Barbare Blinje, Nikole Likića i Đure Petrovića. Istog dana, Srbi su zapalili kuće Đure Petrovića, Nikole Dragoćajca, Anke Barišić i Željka Blinje, a iz bacača raketa gađali su katoličku crkvu i oštetili zvonik. Neki od tih naoružanih Srba ukrali su automobil Antuna Blaževića.

Tokom oktobra 1991. godine, neidentifikovani naoružni Srbi su u prostorijama Mesne zajednice okupili preostale civile iz Cerovaljana, pod izgovorom da će se tu održati sastanak, posle čega su svi bili zadržavani u pritvoru. Ujutru su ih odveli na nepoznatu lokaciju, gde su ubijeni. Posmrtni ostaci Marije Antolović, Ane Blinje, Josipa Blinje, Katarine Blinje, Andrije Likića, Ane Lončar i Kate Lončar (rođene 1906. godine) su kasnije pronađeni u masovnoj grobnici u Krečanama kod Baćina, dok posmrtni ostaci Nikole Blinje, Antuna Lončara i Nikole Zaočevića nisu pronađeni do kraja 2020. godine.

Povezano

Mate i Josipa Brkić

Hrvati iz Škabrnje, penzioneri. Zbog posledica moždanog udara Mate je bio u invalidskim kolicima i tokom napada na Škabrnju nije mogao da napusti selo. Ostao

»

Ivica Bilaver

Izjava data Pretresnom veću MKTJ u predmetu „Milošević“, 23. i 26.9.2000. godine. Hrvat iz Škabrnje. Tokom napada na Škabrnju bio je učenik šestog razreda osnovne

»

Lipovača

Lipovača je selo u opštini Slunj, udaljena oko 25 kilometara od Saborskog i 18 kilomentara od grada Slunja. U Slunju se 1991. godine nalazio poligon

»

Željko Abaz i Antun Knežević

Hrvati iz Hrvatske Dubice. Od septembra do novembra 1991. godine bili su zatočeni u zgradi stare škole u Hrvatskoj Dubici. Ubijeni su u oktobru 1991.

»