Doljani

Dana 1. 9. 1991. godine u radnim jutarnim satima pripadnici srpske vojne formacije Teritorijalne odbrane „Pakrac“ izvršila je minobacački napad na Doljane. Nakon granatiranja usledio je pešadijski napad iz više smerova tokom kojeg su pripadnici TO „Pakrac“ ulazili u kuće i odvodili zatečene civile i pripadnike seoske straže. Tom prilikom pripadnik TO „Pakrac“, Dobrivoje Pavković je prvo kundakom automatske puške udario u leđa zarobljenog pripadnika seoske straže Vladimira Zimića, a zatim mu je u noge ispalio dva kraća rafala, ranivši ga u levo stopalo.

Pripadnici TO „Pakrac“ su napali kuću Miroslava Polenusa u predelu mesta zvanom „Kopeček“ u kojoj je nalazilo nekoliko pripadnika MUP-a RH i seoske straže. Pod pretnjom da će zarobljeni Vladimir Zimić biti ubijen ako se ne predaju, svi su napustili kuću i odložili oružije. Naređeno im je da se skinu u donji veš, a zatim su oboreni na zemlju gde su morali da leže licem ka zemllji sa rukama vezanim žicom iza leđa. Vojnici su ih udarali po glavi i telu pa je tako Stojan Vujić udario kundakom puške u leđa ranjenog Mirka Joščaka.

Nedugo zatim u Doljane je ušlo oklopno vozilo MUP-a RH koje je otvorilo vatru na pripadnike TO „Pakrac“, usled čega su oni počeli da iz neposredne blizine pucaju iz vatrenog oružja na vezane zarobljenike. Tom prilikom su Vitomir Polenus, Željko Hunjek, Alfons Tutić i Vladimir Zimić zadobili teške telesne povrede, dok je Marijan Polenus zadobio nešto lakše povrede. Srećko Manđini, Željko Bublić i Eugen Lačić su zadobili teške telesne povrede od kojih su preminuli.

Povezano

Mirko Joščak

Hrvat iz Doljana. Dana 1. 9. 1991. godine bio je u kući Miroslava Polenusa sa nekoliko muškaraca, pripadnika seoske straže kada je započelo granatiranje sela

»

Vladimir Zimić

Svedočio je pred Županijskim sudom u Bjelovaru u predmetu „Dobrivoje Pavković”, pre novembra 2007. godine. Hrvat iz Doljana, pripadnik seoske straže. Tokom avgusta 1991. godine

»