Kasarna u Rajlovcu

Dana 22. 2. 1992. godine ili približno tog datuma, u Rajlovcu je osnovana srpska opština koju su činila sela s mešovitim stanovništvom, uključujući većinski muslimansko selo Ahatoviće.

U maju, na razgovorima između predstavnika lokalnog ogranka Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS) u tom selu, Srbi su zapretili da će napasti Muslimane ukoliko ne odu iz sela. Muslimani su to odbili i osnovali su lokalni Krizni štab, postavili barikade, organizovali naoružanu seosku stražu. Srbi su u aprilu takođe postavili barikade na svim putevima iz Rajlovca i Bojnika za Sarajevo.

Početkom maja, u Ahatoviće su došli pripadnici srpskih paravojnih snaga, arkanovci i „Beli orlovi“. Dana 24. ili 25. 5. 1992. godine, žene, deca i stari su pokušali da pobegnu u obližnju opštinu Visoko, ali u tome su ih sprečili srpski vojnici koji su pucali na njih.

Dana 27. 5. 1992. godine ili približno tog datuma, srpski tenkovi i oklopna vozila zauzeli su položaje na brdima oko Ahatovića. Srbi su preko megafona pozivali Muslimane na predaju. Ahatovići su granatirani, a lokalni Srbi i pripadnici „Belih orlova“ su oklopnim transporterima i tenkovima ušli u selo, nakon čega su se seljani Muslimani predali. U napadu je poginulo više seljana Muslimana, uključujući i sestru i sestričinu Ramiza Mujkića.

Oko 15 ranjenih i zarobljenih Muslimana pogubljeno je po hapšenju. Gotovo svih 130 kuća u Ahatovićima oštećeno je ili uništeno.

Dana 2. 6. 1992. godine, svedok KDZ-041, Elvir Jahić i drugi Muslimani iz sela odvedeni su u kasarnu u Rajlovcu. U kasarni, zatočenici nisu dobijali hranu ni dovoljno vode. Pripadnici specijalne jedinice pod komandom Nikole Stanišića premlaćivali su zatočenike i puštali pse na njih. Najmanje dvojica su preminula od posledica batinanja. Dana 14. 6. 1992. godine, KDZ-041, Elvir Jahić i još oko 50 zatočenika autobusom su odvezeni u Sokolinu, u blizini Srednjeg, u opštini Ilijaš. Stražari i vozač su se tamo iskrcali iz autobusa i počeli da na autobus bacaju bombe i pucaju iz automatskog oružja. Tom prilikom je ubijeno 48 zatočenika. Njihova tela je istog dana sahranila jedinica TO bosanskih Muslimana koja se nalazila u selu Vukašević. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani, identifikovani, i sahranjeni 7. 7. 1996. godine na mezarju kod Ahatovića.

Spomen-ploča posvećena stradalima u Ahatovićima

Prema izveštaju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) od 1. 10. 1993. godine, u Srpskoj opštini Rajlovac nije bilo bosanskih Muslimana.

Ubijenim bosanskim Muslimanima u Sokolini podignuto je spomen-obeležje. Autobus u kojem su ubijeni repariran je i natkriven i nalazi se na mestu zločina.

Autobus u Sokolini

Povezano

Ahmed Hido

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 28/29. 2. i 1/3. 3. 1996. godine. Bosanski Musliman iz sela Svrake, radnik u fabrici automobila. Po padu sela Svrake 3.

»

Bego Selimović

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 21. 6. 1997. godine. Bosanski Musliman iz Gornje Bioče, radnik obezbeđenja. Napad na njegovo selo počeo je 29. 5. 1992. godine.

»

Eset Muračević

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 24. 2. 2011. godine. Bosanski Musliman iz sela Svrake, sekretar mesne zajednice. Svedoči da su paravojne formacije SDS-a napale Svrake 2.

»

Ferid Ćutura

Svedočio je u predmetu Branko Vlačo pred Sudom BiH 20. 11. 2013. godine. Bosanski Musliman iz sela Svrake. Dana 13. 5. 1992. godine zatvoren je

»

Halil Udvinčić

Svedočio je u predmetu Branko Vlačo pred Sudom BiH 13. 2. 2013. godine. Bosanski Musliman iz Vogošće. Uhapšen je 14. 6. 1992. godine i odveden

»