Logor „Dretelj”(1992)

U vremenskom periodu od 2. do 13.8.1992. godine, pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), na čelu sa Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, psihički su, fizički i seksualno zlostavljali zatočene civile u hangaru kasarne „Bruno Bušić“ u Dretelju (Logor „Dretelj“).

U logoru je bilo zatočeno do 200 muškaraca i do 80 žena, većinom srpske nacionalnosti, s područja Mostara, Čapljine i Stoca. Žene i muškarci držani su odvojeno, u dva betonska hangara.

Betonski hangari logora „Dretelj“

Vojnici su, uglavnom tokom noći, dolazili u ženski hangar, izvodili žene i odvodili ih iza hangara ili u druge prostorije kasarne, gde su silovane.

Jedne noći početkom juna, Ivan Medić je došao po Svedokinju A, odveo je u prostoriju koja se nalazila odmah pored prostorije u kojoj su boravili oficiri i tu je silovao.

Među zatvorenim civilima se pričalo da su braća Luka i Ivica Šešelj silovali „babu Anđu“, Anđu Vojinović, staricu od 70 godina. Svedokinja A je jednom prilikom, vraćajući se iz kupatila, primietila da je u istoj prostoriji gdje je ona silovana bila starica Anđa Vojinović, gola, sa drvenim penisom između nogu. Kasnije je imala priliku da pita Anđu da li joj se ovo desilo, ali ona o tome nije želela da razgovara. Da je Anđa Vojinović bila seksualno zlostavljana potvrdio je i Edin Buljubašić, zamenik zapovednika logora, koji je pred sudom priznao da je naredio silovanje Munire Petrović.

U seksualnom zlostavljanju muškaraca isticala se Marina Grubišić-Fejzić. Ona je sa još nekolicinom pripadnika HOS-a, prisilila Mileta Bjelobabu i Svedoka C, na međusobni oralni seks. Grubišić-Fejzić je seksualno ponižavala i Svedoka B, nakon čega mu je nanela teške telesne povrede, trajno ga seksualno onesposobivši.

Povezano

Svedokinja A

Bosanska Srpkinja,radila je u Domu zdravlja u Čapljini. Trojica uniformisanih vojnika među kojima je prepoznala svoje komšije Fikreta Boškailo i Almira Kudra su je 20.04.1992.

»

Svedok B

Bosanski Srbin iz Mostara. Uhapšen je 14.7.1992. godine i odveden u Vojnu ambulantu u Mostaru, odakle je prebačen u logor „Dretelj“. U „Dretelju“ su ga

»

Munira Petrović

Bosanska Muslimanka. Edib Buljubašić je priznao da su je po njegovom naređenju, zbog njenog braka sa Srbinom, pripadnici HOS-a  svakodnevno silovali i posebno zlostavljali u

»

Mile Bjelobaba

Bosanski Srbin iz Mostara. Uhapšen je početkom jula 1992. godine i odveden u Vojnu ambulantu u Mostaru, a potom prebačen u logor „Dretelj“. Marina Grubišić-Fejzić

»

Logor Dretelj 1992.

Od početka maja do 18.8.1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), usmerenog protiv srpskog civilnog stanovništva opština Mostar, Čapljina i

»