Operacija „Oluja“

Milan Balić

Srbin iz zaseoka Balići sela Riđani u opštini Orlići. Ubili su ga vojnici HV-a, iz vatrenog oružja, krajem avgusta ili početkom septembra 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 21.9.1995. godine u zaseoku Balići u Riđanima i pokopani na mesnom groblju u Kninu. Dana 15.6.2001. godine izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka koji su identifikovani tri godine kasnije, 28.4.2004. godine, nakon čega su ponovo sahranjeni.

 

Murray Dawes

Izjave date Tužilaštvu MKTJ  21. i 22.8.1996. i 2.4.2008. godine

Kanađanin iz Ontaria. Od maja 1994. do oktobra 1995. godine je radio kao civil u svojstvu referenta za smeštaj izbeglica i raseljenih lica za kanadsku agenciju „Care Canada” u Sektoru „Jug”. Njegov tim je dobio dojavu o mrtvom telu blizu sela Prijići.

***

„[…] Jednoga dana, ne sjećam se točnoga datuma, Andries Dreyer i ja, zajedno s dva britanska časnika za vezu, otišli smo u zaselak blizu Prijića (pet kilometara jugoistočna do Knina) gdje je pronađen jedan leš. Čuli smo radio poruku za CIVPOL pa smo i mi odlučili otići tamo. Sreli smo dvije starice koje su nam pokazale tijelo. Pokojnik, zvao se Milan Babić, ležao je potrbuške, pokriven tepihom. Prevrnuli smo tijelo i vidjeli da ima rupu od metka u predjelu srca. Oko metar od tijela našli smo čahuru od 9 mm. Starice su opisale počinitelja, muškarca u uniformi HV-a s munjom na ramenoj oznaci.

Žene su nam rekle da se pojavila grupa pripadnika HV-a i tražila dvije svinje od pokojnika. On je odbio i jedan ga je vojnik ubio. […]”

***

Povezano

Mate i Josipa Brkić

Hrvati iz Škabrnje, penzioneri. Zbog posledica moždanog udara Mate je bio u invalidskim kolicima i tokom napada na Škabrnju nije mogao da napusti selo. Ostao

»

Ivica Bilaver

Izjava data Pretresnom veću MKTJ u predmetu „Milošević“, 23. i 26.9.2000. godine. Hrvat iz Škabrnje. Tokom napada na Škabrnju bio je učenik šestog razreda osnovne

»

Lipovača

Lipovača je selo u opštini Slunj, udaljena oko 25 kilometara od Saborskog i 18 kilomentara od grada Slunja. U Slunju se 1991. godine nalazio poligon

»

Željko Abaz i Antun Knežević

Hrvati iz Hrvatske Dubice. Od septembra do novembra 1991. godine bili su zatočeni u zgradi stare škole u Hrvatskoj Dubici. Ubijeni su u oktobru 1991.

»