Poljanak

Početkom 1991. godine, u selu Poljanak je bilo od 30 do 50 hrvatskih domaćinstava. U zaseoku Vukovići, na manje od kilometar udaljenosti od Poljanka, bilo je oko šest ili sedam kuća.

Poljanak je prvi put napadnut i granatiran 28.8.1991. godine,  Granatiranje se nastavilo i narednih dana. U tom periodu, nekoliko porodica je napustilo selo, ali su se vratili nakon dva ili tri dana.

Zaseok Vukovići granatiran je oko podneva, 8.10.1991. godine, posle čega su srpski vojnici u selu pucali iz vatrenog oružja. Spaljene su još najmanje dve kuće. Približno 14.10.1991. godine, Mile Lončar, i njegov otac Ivan Lončar, pronađeni su obešeni u svojoj kući.


Ivan i Mile Lončar

Hrvati iz Poljanka, otac i sin. Nađeni su obešeni o drvo šljive u dvorištu kuće 24.10.1991. godine, nakon napada na selo. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 13.8.1996. godine, u zaseoku Lončari, u voćnjaku pored kuće Ivana Lončara. Posmrtne ostatke svog oca i brata identifikovao je Marko Lončar.

 

Ivan i Nikola Vuković

Hrvati iz sela Poljanak. Tokom napada na selo, 7.11.1991. godine Nikola Vuković i Ivan Vuković su iz porodične kuće otišli da posete Ivanovog bolesnog brata. Tada su ih presreli srpski vojnici, a zatim im vezali ruke i streljali ih. Njihovi posmrtni ostaci su tokom rata bili pokopani u dvorištu porodične kuće. Ekshumirani su 30.7.1996. godine.

 


Dana 7.11.1991. godine, u Vukovićima se nalazila specijalna jedinica JNA iz Niša, ali i pripadnici drugih vojnih i policijskih formacija, među kojima je bilo i meštana Poljanka i okolnih sela. Vojnici su tog dana došli u kuću Nikole Vukovića Šojka, a zatim su postrojili i ubili Daneta Vukovića (sina Polde), Daneta Vukovića (sina Mate), Luciju Vuković, Milku Vuković, Vjekoslava Vukovića, Josu Matovinu, Nikolu Matovinu. Tada je ubijen i Nikola Vuković koji zbog bolesti nije mogao da izađe iz kuće. Pogođen je iz vatrenog oružja kroz prozor dok je ležao u krevetu. Tokom napada zapaljena je jedna ili dve kuće.

Istog dana, vojska je opkolila kuću Marice Vuković. Ona je sa ćerkom, svekrvom i komšinicom morala da napusti selo, pod pretnjom da će je ubiti nožem, dok su njen muž Nikola Vuković i otac Ivan Vuković ubijeni iz vatrenog oružja.

Tokom napada na Poljanak 7.11.1991. godine, zapaljeno je nekoliko kuća, štala i automobila. Pre paljenja kuća, lična imovina hrvatskih meštana je opljačkana ili uništena.

Ubijeno je 10 ljudi.

Povezano

Bruška

Marinovići su zaselak Bruške, sela oko 15 kilometara istočno od Benkovca, koji je činilo osam kuća u kojima su 1991. godine živeli Hrvati. U Brušku

»

Jasna Denona

Dragan,  Draginja, Ika, Krsto, Manda i Stana Marinović Hrvati iz Bruške. Ubili su ih pripadnici Milicije Krajine, iz vatrenog oružja, 21.12.1991. godine, tokom napada na

»

Ante Marinović

Roko Marinović, Petar Marinović i Svezozar Drača Hrvati iz Bruške. Uveče 21.12.1991. godine, pripadnici Milicije Krajine su ih izveli iz kuće Roka Marinovića. Roka i

»

Baćin

Oko 21.10.1991. godine, oko 50 civila iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice je odvedeno u Krečane pored reke Une, gde su ubijeni.

»

Ovčara

Pred MKTJ su za zločine počenjene na Ovčari osuđeni Mile Mrkšić, pukovnik JNA i komandant 1. gardijske motorizovane brigade i Operativne grupe Jug, na 20

»

Škabrnja i Nadin

U Škabrnji i Nadinu je tokom napada na sela kao i u mesecima neposredno posle napada ubijene najmanje 73 osobe.

»