Poljanak

Početkom 1991. godine, u selu Poljanak je bilo od 30 do 50 hrvatskih domaćinstava. U zaseoku Vukovići, na manje od kilometar udaljenosti od Poljanka, bilo je oko šest ili sedam kuća.

Poljanak je prvi put napadnut i granatiran 28.8.1991. godine. Granatiranje se nastavilo i narednih dana. U tom periodu, nekoliko porodica je napustilo selo, ali su se vratili nakon dva ili tri dana.

Zaseok Vukovići granatiran je oko podneva, 8.10.1991. godine, posle čega su srpski vojnici u selu pucali iz vatrenog oružja. Spaljene su još najmanje dve kuće. Približno 14.10.1991. godine, Mile Lončar, i njegov otac Ivan Lončar, pronađeni su obešeni u svojoj kući.


Ivan i Mile Lončar

Hrvati iz Poljanka, otac i sin. Nađeni su obešeni o drvo šljive u dvorištu kuće 24.10.1991. godine, nakon napada na selo. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 13.8.1996. godine, u zaseoku Lončari, u voćnjaku pored kuće Ivana Lončara. Posmrtne ostatke svog oca i brata identifikovao je Marko Lončar.

 

Ivan i Nikola Vuković

Hrvati iz sela Poljanak. Tokom napada na selo, 7.11.1991. godine Nikola Vuković i Ivan Vuković su iz porodične kuće otišli da posete Ivanovog bolesnog brata. Tada su ih presreli srpski vojnici, a zatim im vezali ruke i streljali ih. Njihovi posmrtni ostaci su tokom rata bili pokopani u dvorištu porodične kuće. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 30.7.1996. godine.

 

 


Dana 7.11.1991. godine, u Vukovićima se nalazila specijalna jedinica JNA iz Niša, ali i pripadnici drugih vojnih i policijskih formacija, među kojima je bilo i meštana Poljanka i okolnih sela. Vojnici su tog dana došli u kuću Nikole Vukovića Šojka, a zatim su postrojili i ubili Daneta Vukovića (sina Polde), Daneta Vukovića (sina Mate), Luciju Vuković, Milku Vuković, Vjekoslava Vukovića, Josu Matovinu, Nikolu Matovinu. Tada je ubijen i Nikola Vuković koji zbog bolesti nije mogao da izađe iz kuće. Pogođen je iz vatrenog oružja kroz prozor dok je ležao u krevetu. Tokom napada zapaljena je jedna ili dve kuće.

Istog dana, vojska je opkolila kuću Marice Vuković. Ona je sa ćerkom, svekrvom i komšinicom morala da napusti selo, pod pretnjom da će je ubiti nožem, dok su njen muž Nikola Vuković i otac Ivan Vuković ubijeni iz vatrenog oružja.

Tokom napada na Poljanak 7.11.1991. godine, zapaljeno je nekoliko kuća, štala i automobila. Pre paljenja kuća, lična imovina hrvatskih meštana je opljačkana ili uništena.

Ubijeno je 10 ljudi.

Povezano

Mate i Josipa Brkić

Hrvati iz Škabrnje, penzioneri. Zbog posledica moždanog udara Mate je bio u invalidskim kolicima i tokom napada na Škabrnju nije mogao da napusti selo. Ostao

»

Ivica Bilaver

Izjava data Pretresnom veću MKTJ u predmetu „Milošević“, 23. i 26.9.2000. godine. Hrvat iz Škabrnje. Tokom napada na Škabrnju bio je učenik šestog razreda osnovne

»

Lipovača

Lipovača je selo u opštini Slunj, udaljena oko 25 kilometara od Saborskog i 18 kilomentara od grada Slunja. U Slunju se 1991. godine nalazio poligon

»

Željko Abaz i Antun Knežević

Hrvati iz Hrvatske Dubice. Od septembra do novembra 1991. godine bili su zatočeni u zgradi stare škole u Hrvatskoj Dubici. Ubijeni su u oktobru 1991.

»