Poljanak

Početkom 1991. godine, u selu Poljanak je bilo od 30 do 50 hrvatskih domaćinstava. U zaseoku Vukovići, na manje od kilometar udaljenosti od Poljanka, bilo je oko šest ili sedam kuća.

Poljanak je prvi put napadnut i granatiran 28.8.1991. godine,  Granatiranje se nastavilo i narednih dana. U tom periodu, nekoliko porodica je napustilo selo, ali su se vratili nakon dva ili tri dana.

Zaseok Vukovići granatiran je oko podneva, 8.10.1991. godine, posle čega su srpski vojnici u selu pucali iz vatrenog oružja. Spaljene su još najmanje dve kuće. Približno 14.10.1991. godine, Mile Lončar, i njegov otac Ivan Lončar, pronađeni su obešeni u svojoj kući.


Ivan i Mile Lončar

Hrvati iz Poljanka, otac i sin. Nađeni su obešeni o drvo šljive u dvorištu kuće 24.10.1991. godine, nakon napada na selo. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 13.8.1996. godine, u zaseoku Lončari, u voćnjaku pored kuće Ivana Lončara. Posmrtne ostatke svog oca i brata identifikovao je Marko Lončar.

 

Ivan i Nikola Vuković

Hrvati iz sela Poljanak. Tokom napada na selo, 7.11.1991. godine Nikola Vuković i Ivan Vuković su iz porodične kuće otišli da posete Ivanovog bolesnog brata. Tada su ih presreli srpski vojnici, a zatim im vezali ruke i streljali ih. Njihovi posmrtni ostaci su tokom rata bili pokopani u dvorištu porodične kuće. Ekshumirani su 30.7.1996. godine.

 


Dana 7.11.1991. godine, u Vukovićima se nalazila specijalna jedinica JNA iz Niša, ali i pripadnici drugih vojnih i policijskih formacija, među kojima je bilo i meštana Poljanka i okolnih sela. Vojnici su tog dana došli u kuću Nikole Vukovića Šojka, a zatim su postrojili i ubili Daneta Vukovića (sina Polde), Daneta Vukovića (sina Mate), Luciju Vuković, Milku Vuković, Vjekoslava Vukovića, Josu Matovinu, Nikolu Matovinu. Tada je ubijen i Nikola Vuković koji zbog bolesti nije mogao da izađe iz kuće. Pogođen je iz vatrenog oružja kroz prozor dok je ležao u krevetu. Tokom napada zapaljena je jedna ili dve kuće.

Istog dana, vojska je opkolila kuću Marice Vuković. Ona je sa ćerkom, svekrvom i komšinicom morala da napusti selo, pod pretnjom da će je ubiti nožem, dok su njen muž Nikola Vuković i otac Ivan Vuković ubijeni iz vatrenog oružja.

Tokom napada na Poljanak 7.11.1991. godine, zapaljeno je nekoliko kuća, štala i automobila. Pre paljenja kuća, lična imovina hrvatskih meštana je opljačkana ili uništena.

Ubijeno je 10 ljudi.

Povezano

Baćin

Oko 21.10.1991. godine, oko 50 civila iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice je odvedeno u Krečane pored reke Une, gde su ubijeni.

»

Ovčara

Pred MKTJ su za zločine počenjene na Ovčari osuđeni Mile Mrkšić, pukovnik JNA i komandant 1. gardijske motorizovane brigade i Operativne grupe Jug, na 20

»

Škabrnja i Nadin

U Škabrnji i Nadinu je tokom napada na sela kao i u mesecima neposredno posle napada ubijene najmanje 73 osobe.

»

Marko Miljanić

Joso i Slavko Miljanić Hrvati iz Škabrnje. Ubijeni su tokom napada na Škabrnju 18.11.1991. godine. Joso Miljanić je ubijen iz vatrenog oružja dok je njegov

»

SAO Krajina

Dana 21.12.1990. godine, opštine iz regija Severne Dalmacije i Like u jugozapadnoj Hrvatskoj u kojima je Srpska demokratska stranka bila na vlasti od 30.5.1991. godine,

»