Operacija „Oluja“

Sava Babić

Srpkinja iz zaseoka Babići u selu Mokro Polje, opština Ervenik, penzionerka. Živela je sama. Selo nije napustila zbog starosti i lošeg vida i sluha. Pripadnicima UNMO-a, koji su joj jednom prilikom doneli humanitarnu pomoć, požalila se da su vojnici HV-a dolazili i maltretirali je. U periodu između 1. i 4.9.1995. godine, Sava Babić je ubijena iz vatrenog oružja ispred svoje kuće, u starom automobilu. Njene posmrtne ostate pronašla je patrola UNMO-a koja je došla da je obiđe, 4.9.1995. godine. Dvojica zaposlenika pogrebnog preduzeća „Nesadi” Zadar, su sa dežurnim istražnim sudijom iz Zadra 7.9.1995. godine preneli njeno telo na Gradsko groblje u Zadru radi obavljanja obdukcije, nakon čega je sahranjena.

 

Peter Marti

Izjave date Tužilaštvu MKTJ  13.2.1996. i 13. i 14.12.2007. godine.

Major švajcarske vojske, vojni posmatrač (UNMO) u Kninu od 19.6. do 27.11.1995. godine. Sa pripadnicima ostalih UN agencija učestvovao je u pružanju himanitarne pomoći ljudima koji su ostali  na tom području posle operacije „Oluja”.

***

„[…] Dana 28. kolovoza otišli smo u područje Mokrog Polja u zaselak zvani Babići, gdje sam vidio staricu koje se zvala Sava Babić. Sjećam se da sam tamo vidio jedan stari žuti auto. Sa nama je bilo dvoje prevodilaca, pa smo joj naložeili vatru i donijeli nešto vode. Nekoliko dana kasnije čuo sam da je ubijena. […]”

***

Peter Marti je postao član Akcionog Tima za ljudska prava (Human Rights Action Team) koji je izveštavao o krađama, rušenju i ubistvima koja su se dešavala tokom operacije „Oluja”.

Povezano

Mate i Josipa Brkić

Hrvati iz Škabrnje, penzioneri. Zbog posledica moždanog udara Mate je bio u invalidskim kolicima i tokom napada na Škabrnju nije mogao da napusti selo. Ostao

»

Ivica Bilaver

Izjava data Pretresnom veću MKTJ u predmetu „Milošević“, 23. i 26.9.2000. godine. Hrvat iz Škabrnje. Tokom napada na Škabrnju bio je učenik šestog razreda osnovne

»

Lipovača

Lipovača je selo u opštini Slunj, udaljena oko 25 kilometara od Saborskog i 18 kilomentara od grada Slunja. U Slunju se 1991. godine nalazio poligon

»

Željko Abaz i Antun Knežević

Hrvati iz Hrvatske Dubice. Od septembra do novembra 1991. godine bili su zatočeni u zgradi stare škole u Hrvatskoj Dubici. Ubijeni su u oktobru 1991.

»