Suva Reka/Suharekë

Shyrete Berisha

Nexhat, Bujar, Sedat, Fatima i Faton Berisha

Kosovski Albanci iz Suve Reke/Suharekë.
Srpski policajci su ubili Nexhata Berishu, supruga Shyrete Berisha, hicima u leđa, 26.3.1999. godine, kada su pripadnici srpskih snaga opkolili kuće porodice Berisha u Suvoj Reci/Suharekë. Na istom mestu su ubijeni Bujar, Sedat, Fatima i Faton Berisha. Njihova tela su potom ubačena u zapaljenu kuću u kojoj su izgorela.

Posmrtni ostaci Nexhata, Bujara i Sedata Berishe su pokopani u Suvoj Reci/Suharekë, u individualnim grobnicama na groblju porodice Berisha.

Posmrtni ostaci Fatona i Fatime Berishe ekshumirani su na lokalnom groblju u Suvoj Reci/Suharekë, identifikovani DNK analizom i predati porodici.

 

Lirije i Nexmedin Berisha

Kosovski Albanci iz Suve Reke/Suharekë, bračni par.
Kada su pripadnici OUP-a Suva Reka ispred kuća porodice Berisha naredili odvajanje muškaraca od žena i dece, Lirije Berisha, koja je bila u osmom mesecu trudnoće nije želela da se odvoji od svog supruga Nexmedina.

Pripadnici OUP-a Suva Reka su ranili Nexmedina Berishu koji je preminuo od posledica ranjavanja dok ga je supruga vukla, bežeći ka Zanatskom centru. Lirije Berisha ubijena je u piceriji.

Posmrtni ostaci Lirije i Nexmedina Berishe i njihovog nerođenog deteta ekshumirani su iz masovne grobnice u Batajnici, identifikovani DNK analizom i predati porodici.

 

Altin (11), Herolinda (13), Majlinda (15) i Redon (1) Berisha

Deca Nexhata i Shyrete Berishe. Ubijeni su u piceriji u Suvoj Reci/Suharekë 26.3.1999. godine. Njihova tela su zatim kamionom prevezena na drugu lokaciju.

Posmrtni ostaci Herolinde, Majlinde i Redona Berishe ekshumirani su iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda, identifikovani DNK analizom i predati porodici.

Posmrtni ostaci Altina Berishe nisu identifikovani do kraja jula 2021. godine.

 

Vjollca i Gramoz (8) Berisha

Kosovski Albanci iz Suve Reke/Suharekë, majka i sin. Pored Shyrete Berishe, jedini preživeli masakr u piceriji. Iskočili su iz kamiona u pokretu koji je prevozio tela i tako se spasili.

 

Povezano

Halit Berisha i Svedok K-83

Jashar Berisha Kosovski Albanac iz Suve Reke/Suharekë, radnik na benzinskoj pumpi. Ubijen je 26.3.1999. godine, ispred picerije u Suvoj Reci/ Suharekë, a nakon što je

»

Suva Reka/Suharekë

Ujutro 25.4.1999. godine, pripadnici lokalne policije opkolili su grad Suva Reka/Suharekë. Narednih dana, policajci su išli od kuće do kuće, pretili, napadali i ubijali stanovnike

»