Štab OVK u Jablanici/Jabllanicë

Prvi štab OVK na području Dukađin („Dukagjin“) osnovan je u Jablanici/Jabllanicë i Glođanu/Gllogjan u februaru 1998. godine.

Na čelu štaba bio je Lahi Brahimaj. Od aprila do kraja avgusta 1998. godine područje Dukađin („Dukagjni“) je bilo pod kontrolom OVK. U junu i julu 1998. godine u okviru štaba OVK u Jablanici/Jabllanicë funkcionisao je i zatvor u kom je držano najmanje devet zatočenika – Srbin Nenad Remištar, četiri Albanca, Skender Kuqi, Pal Krasniqi, Svedok 3 i Svedok 6, zbog sumnje da sarađuju sa Srbima, i tri Crnogorca i jedan Bosanac, kojima nije utvrđen identitet. Zatvor i štab OVK u Jablanici/Jabllanicë prestali su da funkcionišu 2. ili 3.8.1998. godine, kada su srpske snage preuzele kontrolu nad Jablanicom/Jabllanicë.

 

Štab OVK u Jablanici/Jabllanicë

Zatočenici su u različitim periodima držani u dve odvojene sobe jednospratne kuće – šest zatočenika, među kojima i Svedok 6 i Nenad Remištar, u sobi u kojoj je bilo vrlo malo svetlosti, jer je prozor bio zatvoren daskama, a nije bilo ni sijalice, a Skender Kuqi, Pal Krasniqi i Svedok 3 u susednoj sobi. Pored te kuće se nalazio objekat u kom su bile kuhinja za vojnike OVK i kancelarija, kao i prostorija u kojoj je bio zatočen Svedok 6, i u koju je 13.6.1998. godine doveden Nenad Remištar. U blizini je bila kuća komandanta štaba Lahija Brahimaja, u kojoj su se sastajali komandanti OVK, a dešavalo se i da vojnici tu prespavaju.

Lahi Brahimaj, Nazmi Brahimaj, Hamza Brahimaj, Naser Brahimaj i drugi pripadnici OVK svakodnevno su dolazili u prostorije u kojima su držani zatočenici i premlaćivali ih pesnicama, bejzbol palicama i drugim predmetima, dok su pojedine ubadali nožem. Neki zatočenici nisu bili u stanju da piju vodu niti da uzimaju hranu, a obavljali su i fiziološke potrebe u prostoriji u kojoj su boravili. Usled udaraca u glavu, često su gubili svest.

Svedok 3, koji je bio zatočen u prostoriji sa Skenderom Kuqijem i Palom Krasniqijem, pobegao je kroz prozor. Skender Kuçi je preminuo od posledica premlaćivanja. Pet zatočenika, među kojima i Nenad Remištar, je poslednji put viđeno u zatočeničkom objektu.

Povezano

Džemal Ovnović

Bosanski Musliman, pripadnik Armije BiH. Tokom aprila 1993. godine bio je zatočen u Školi u Sovićima. Kasnije istog meseca je autobusom prebačen u Zatvor u

»

Nihad Kovač

Izjava data MKTJ 12.3.1999. godine. Bosanski Musliman iz Sovića. Imao je 13 godina kada je HVO napao selo Soviće 17.4.1993. godine. Istog dana se zajedno

»

Škola u Sovićima

U periodu od 17. 4. do 4. ili 5.5.1993. godine HVO je koristio Školu u selu Sovići u opštini Jablanica kao mesto zatočenja za muslimanske

»

Svedok 6

Nenad Remištar Srbin, saobraćajni policajac u Đakovici/Gjakovë. Pripadnici OVK su ga oteli 13.6.1998. godine na putu Đakovica/Gjakovë – Priština/Prishtinë, dok je automobilom išao na posao.

»