Škola u Sovićima

U periodu od 17. 4. do 4. ili 5.5.1993. godine HVO je koristio Školu u selu Sovići u opštini Jablanica kao mesto zatočenja za muslimanske civile i zarobljene vojnike Armije BiH iz Sovića i Doljana.

Obezbeđivanje škole u Sovićima vršilo je više jedinica HVO-a, među njima je bila i 3. bojna „Mijat Tomić“, čiji je zapovednik bio Stipo Polo. Direktno odgovoran za školu u Sovićima bio je Jure Groznica zvani Juka, zapovednik jedne od jedinica u sastavu 3. bojne. U obezbeđivanju škole učestvovali su i pripadnici Vojne policije, kao i pripadnici KB-a, među kojima je bio i Ivan Andabak, zvani Bura, i Ivan Rogić, zvani Beli ili Belo, zapovednik stanice MUP-a HZ HB u Jablanici.

Škola u Sovićima

Nakon borbi u selima Doljani i Sovići 17.4.1993. godine, HVO je u školi u Sovićima zatvorio približno 100 muškaraca. Veći deo zatočenika su bili pripadnici Armije BiH. Njih 90 je istog dana uveče prebačeno u Zatvor u Ljubuškom. Drugi maloletni i stariji muškarci Muslimani su ostali zatočeni u školi sve do 4. ili 5.5.1993. godine.

U Školi u Sovićima bile su zatočene i žene, deca i starije osobe iz Sovića i Doljana. Žene i jedan deo dece bili su zatočeni u Školi u Sovićima od 17. do 22. 4.1993. godine, a potom su odvedeni u Junuzoviće.

Zatočenici su prozivani a zatim razdvajani u dve učionice. Ispitivani su u školskoj biblioteci i fiskulturnoj sali. Učionice su bile pretrpane, a higijenski uslovi u njima vrlo loši. Zatočenici nisu dobijali dovoljno vode i hrane, a vojnici HVO-a su branili da im neko spolja donese hranu.

 

Unutrašnjost Škole u Sovićima

Vojnici su zatočenike premlaćivali i vodili na prisilni rad. Zatočenika Ismeta Poljarevića su vojnici naterali da se okrene ka zidu i raširi noge i ruke nasloni na zid, a zatim su ga šutirali i tukli po leđima. Maloletnog Nihada Kovača, koji je imao 13 godina, vojnik HVO-a je terao da po učionicama traži nož koji kriju zatočenici i pretio mu da će ga zaklati ako ne nađe, a zatim ga terao da pije alkohol i puši cigarete.

U školi u Sovićima, 20. ili 21.4.1993. godine, ubijena su četiri zatočenika. Ismeta Čilića, Salema Škampu, Hasana Radoša i Ekrema Tašića, pripadnike 44. brigade Armije BiH, ubili su vojnici HVO-a iz vatrenog oružja.

 

Ubijeni u Školi u Sovićima

 

Zatočenici su vođeni na prisilni rad da sahranjuju ubijene vojnike ili obavljaju građevinske radove na položajima HVO-a.

Neposredno pre puštanja jednog dela zatočenika na slobodu i prebacivanja drugog dela u Ljubuški, 3. ili 4.5.1993, u školi u Sovićima bilo je zatočeno 55 muškaraca u dobi od 13 do 70 godina. Muslimani su u školi u Sovićima bili zatočeni sve do 4. ili 5.5.1993. godine.

Povezano

Džemal Ovnović

Bosanski Musliman, pripadnik Armije BiH. Tokom aprila 1993. godine bio je zatočen u Školi u Sovićima. Kasnije istog meseca je autobusom prebačen u Zatvor u

»

Nihad Kovač

Izjava data MKTJ 12.3.1999. godine. Bosanski Musliman iz Sovića. Imao je 13 godina kada je HVO napao selo Soviće 17.4.1993. godine. Istog dana se zajedno

»

Svedok 6

Nenad Remištar Srbin, saobraćajni policajac u Đakovici/Gjakovë. Pripadnici OVK su ga oteli 13.6.1998. godine na putu Đakovica/Gjakovë – Priština/Prishtinë, dok je automobilom išao na posao.

»