Lički Osik

Čedo Budisavljević, Mirko Malinović, Milan Bogunović i Bogdan Gruičić, svi pripadnici MUP-a SAO Krajine i TO Teslingrad, su u oktobu 1991. godine u Ličkom Osiku ubili petoro članova porodice Rakić.

Lucija Rakić je sa mužem Manetom i decom Radmilom, Draganom i Milovanom živela u Širokoj Kuli. Kada je 1991. godine počeo rat, sklonili su se u njihovu drugu kuću u Ličkom Osiku. Pripadnici MUP-a SAO Krajine i TO SAO Krajine Mirko Malinović i Milan Bogunović su između 20. i 21.10.1991. godine došli do vikendice u kojoj je bila Lucija i ubili je zbog sumnje da sarađuje sa Zborom narode garde (ZNG).


 

Nevenka Dimić

Srpkinja iz Panonije. Krajem 1991. godine je saznala da su u oktobru te godine u Ličkom Osiku ubijeni njen brat Mane Rakić, njegova žena Lucija i njihovo troje dece, Radmila, Dragan i Milovan.

[…] Brat mi je bio u Širokoj Kuli živeo […] kući su živeli malo dalje povrh Široke Kule, a imali su jednu kuću na Ličkom Osiku, Teslingrad, to što smo mi zvali, tamo su imali jednu kuću a u Širokoj su Kuli imali još jednu kuću i stoku tamo su držali, tamo su bili […] Baš je kuća bila, vikendica je bila od brata moga od ujaka tamo. […] onda oni iz svoje kuće povukli se u tu vikendicu. […] Zato što su bili tamo odaljeni sami, pa onda se povukli vamo među narod, među komšije, među selo, stoku pregnali ovamo, imaju veliku stoku. […] za Luciju još ništa ne znam, uglavnom, Lucija ona je bačena u vatru izgorela je […] tamo đe su je zapalili, neke sitnije malo kosti to su oni pokupili sve, veli ujutro došli pokupili sve da ne bi što trag kakav se poznao jer oni su imali nameru da zataru sve sa Manine strane i sa Lucijine strane i jesu zatrali su sve da se ne bi tragovi poznali. […]“

(Iz transkripta svedočenja Nevenke Dimić)

 


 

Telo su zapalili. Njeni posmrtni ostaci nisu identifikovani do kraja 2022. godine.

Nekoliko dana kasnije, ubijen je njen muž Mane Rakić i njihovo troje dece Radmila, Dragan i Milovan. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2001. godine u kraškoj pećini Golubnjača, gde su i ubijeni, identifikovani DNK analizom i predati porodici koja ih je sahranila.

Povezano

Ljubica i Sara Kričković

Sestre, sedamdesetdvogodišnja Sara Kričković i šezdesetčetvorogodišnja Ljubica Kričković-Živčić su ubijene u podrumu svoje kuće.

»

Lički Osik

Dana 28.8.1991. godine pripadnici oružanih snaga SAO Krajine su napali Lički Osik. Tokom avgusta i septembra 1991. godine srpske snage su granatirale Lički Osik i

»

Stevan Vujnović

Srbin iz zaseoka Vujnovići sela Divoselo, poljoprivrednik. Tokom napada HV-a na Divoselo 9.9.1993. godine bio je u svojoj porodičnoj kući. Ubijen je u periodu od

»

Stanko Despić

Srbin, pripanik Vojske RSK. Zarobljen je 10.9.1993. godine u blizini Malog Kraja sa još šestoricom pripadnika Vojske RSK-a. Premlaćivan je u više navrata. Ubijen je

»

Bosiljka Bjegović

Srpskinja iz Čitluka, penzionerka. Ubijena je 9.9.1993. godine tokom napada vojske HV-a na selo. Vojnici su pucali sa nju iz vatrenog oružija, ispred njene kuće.

»