Bosanski Petrovac

Asim Kavaz

Asim Kavaz

Bosanski Musliman iz Bosanskog Petrovca. Njegov komšija Milan Dragišić, pripadnik VRS, ga je ubio  20.9.1992. godine, zbog pobibije brata na frontu. Kavazovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni.

Merzula Husić

Svedočila je u predmetu Milan Dragišić pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 13.12.2016. godine.

Bosanska Muslimanka iz Bosanskog Petrovca. Dana 20.9.1992. godine bila je u kući  sa roditeljima Asimom i Ćamkom Kavaz, bratom Muhamedom i njegovom suprugom i četvorogodišnjim sinom, kada je Milan Dragišić krenuo da puca na ljude zbog pogibije brata.

***

U dvorištu je bila jer je čula kuknjavu, jauke, pa je mislila da je umrla baka Milana Dragišića […] međutim, krici su bili suviše jaki, ljudi su se skupljali na ulici pa je njen otac krenuo da vidi šta se dešava. Tada su čuli da je pognuo brat Milana Dragišića, Dragan Dragišić, zvani „Dado“, sa kojim je ona odrasla. Kavaz Asim je krenuo prema kući Milana Dargišića da pita šta se desilio i da izjavi saučešće […] Međutim, u tom trenutku Milan Dragišić je iz svog dvorišta uzeo oružje i kada je njen otac krenuo da pita šta je, Dragišić je pucao u njega […] Sa Tog mesta videla je i svog brata, koji se nalazio u blizini Asima Kavaza, videla je da Dragišić i dalje puca, a da njen brat beži niz ulicu. Odatle nije mogla da vidi kuda je otišao Kavaz Muhamed. Njen otac je pao glavom prema Milanu Dragišiću, Milan Dragišić je psovao balijsku-tursku majku i govorio kako će sve da ih pobije. Nakon što je njen otac pao, ponovo je uspeo da se podigne unazad i ponovo je pao na put uz samu ogradu kuće Milana Dragišića. Dok je posmatrala šta se dešava osetila je bol na desnoj strnai i videla je da je pogođena. Bila je u šoku zbog svih tih dešavanja jer se sa decom Milana Dragišića igrala, sa Milanom i Draganom Dragišićem je odrasla. Krenula je dužinom kuće prema vožnjaku, nije znala šta da radi jer počelo je sve da je boli, bila je u šoku, ali je još uvek bila svesna. Odpuzala je kroz vožnjake […] Kako je krvarila, stric je otišaom doneo alkohol i baralgin koji joj je dao da popije, a ona je za to vreme gubila svest i dolazila sebi. Rasim Kavaz je uzeo iglu i konac i ušio ranu. Od bola je verovatno pala u nesvest, a nakon što se osvestila, stric joj je rekao da je nju pogodila košuljica od metka.

***

Videla je da je Kavaz Muhamedu leva strana bila krvava, da supruga Kavaz Arifa donosi čaršave, donosi rakiju i da pokušavaju da previju Kavaz Muhameda. Tu je ponovo videla svog strica […] i zamolila ga da on nikome ne priča da je ona ranjena. Nije mi rekla da je ranjena, jer nije htela da ih plaši, svi su posvetili pažnju Kavaz Muhamedu, koji je ležao na krevetu nepokretan i svi su bili skoncentirasani na to da njemu pomognu.

***

Posle nekoliko dana je sa porodicom u konvoju napustila opštinu. Otišli su u Travnik, a zatim u Zagreb.

Povezano

Šaćir Husić

Šaćir Husić Bosanski Musliman iz  Bosanskog Petrovca. Dana 20.9.1992. godine, sedeo je u svojoj kući kada ga je vatrenim oružijem  u ruku ranio njegov komšija

»

Muhamed Kavaz

Muhamed Kavaz Svedočio je u predmetu Milan Dragišić pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 14.7.2015. godine. Bosanski Musliman iz naselja Gaj u

»

Džemil Fazlić

Rešo Gutlić, njegov sin Enes Gutlić, Atif Balić, njegov sin Enes Balić i Arif Gutlić Bosanski Muslimani iz Rašinovca. Srpske snage su ih ubile 21.

»

Asmir Nuni Lemeš

Asmir Nuni Lemeš Svedočio je u predmetu Milan Dragišić pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 18.1.2015. godine. Bosanski Muslima iz Bosanskog Petrovca.

»

Jelka Plećaš

Jelka Plećeš Svedočila je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u predmetu „Nedeljko Sovilj i Rajko Vekić“, 8.2.2013. godine. Bosanska Muslimanka iz

»