Mirsad Omanović

Srpske snage su 22.5.1992. godine napale grad Rogatica i počele sa hapšenjem bosanskih Muslimana, koji su držani u oko osam mesta zatočenja u opštini Rogatica, uključujući „Rasadnik“.

Mirsad Omanović, bosanski Musliman iz Bjelogoraca i pripadnik Armije BiH, doveden je u „Rasadnik“ u julu 1993. godine. Odmah po dolasku je teško pretučen.

Nekoliko dana kasnije, odveden je u selo Starčići zajedno sa Sinanom Ćatićem, Šerifom Hurkom i još 10 zatočenika. Tamo im je naređeno da pokupe tela vojnika VRS sa miniranog područja. Omanović je primoran da ih vodi kroz minsko polje. Ćatić je izgubio nogu, pošto je slučajno stao na minu. Zbog toga je Vinko Bojić, upravnik „Rasadnika“, Omanovića ubo nožem u vrat i zatim ga ustrelio. Hurko je bio primoran da sahrani njegovo telo.

Posmrtni ostaci Mirsada Omanovića nisu pronađeni do kraja 2021. godine.

Povezano

Mustafa Mujo Bešlija

Bosanski Muslimani iz Rogatice su, nakon što su srpske snage napale grad, hapšeni i zatvarani u osam zatočeničkih objekata na teritoriji te opštine, među kojima

»

Rogatica

Dana 22.5.1992. godine ili približno tog datuma, napadnuta su mnoga sela u opštini Rogatica

»

Armin Baždar

Šukrija Omeragić Bosanski Musliman iz Orahova. Ujak Armina Baždara. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Rogatica u septembru 1998. godine. Identifikovao ga je

»