Osnovna škola u Novom Gradu

Logor u OŠ u Novom Gradu funkcionisao je kao zatočenički objekat otprilike 3 dana u julu 1992. godine, od otprilike 13.7.1992. godine do 16.7.1992. godine, kada su svi zatočenici prebačeni u zatočeničke objekte u Bosanskom Brodu. Zatočenici su u Novi Grad dovedeni iz OŠ u Odžaku, nakon što su snage VRS krenule sa osvajanjem Odžaka. Zatočenici su držani u fiskulturnoj sali škole.

Logor je bio pod upravom HVO, kao i logor u OŠ u Odžaku i logor „Strolit“. Neki od stražara su bili pripadnici Vojne policije HVO i 102. Odžačke brigade HVO.

U logoru u Novom Gradu tortura i premlaćivanja su dobila na intenzitetu. Tuče su bile permanentne, trajale su desetinama minuta, pa i satima, u razna vremena, najčešće noću.

Zatvorenici su udarani odmah po dolasku u školu u Novi Grad. Mirka Kureševića je odmah po dolasku pretukao palicom stražar Ferid Halilović, dok su tu bili prisutni hrvatski vojnici, stražari, i upravnik logora, Ante Golubović.

Željka Tatića su najviše tukli upravnik Golubović, stražari Kljajić, Ibe i Šimo i Ferid Halilović. Halilović ga je jednom tukao 15 minuta bez ikakvog razloga. Halilović mu je naredio da stavi ruke na potiljak, a zatim ga je ga je tukao drvenom palicom dužine 1 metra.

Neke zatočenike su postrojavali u redove 20 do 30 i onda ih udarali bejzbol palicama, lancima i šutali čizmama, dok ne bi pali.

Halilović je prisiljavao Mirka Kureševića da jede prljav ženski veš. Kada je to Kurešević odbio, prljavi veš mu je gurao u usta i tom prilikom ga je udario nogom u vilicu.

Branko Krušević potvrđuje da je Halilović prilikom premeštanja zatočenika iz Novog Grada u Bosanski Brod tako jako pretukao Ibrahima Šaldića, da su drugi zatočenici morali da ga ubace u autobus.

U OŠ u Novom Gradu od posledica premlaćivanja je preminuo Sime Cvetković zv. „Drinić“ iz Gornjeg Svilaja. Cvetković je pretučen metalnim cevima, nogama i kundacima pušaka još u OŠ u Odžaku, što je nastavljeno i u Novom Gradu. Odmah po dolasku u Novi Grad je pretučen sa Brankom Tešićem i još šestoricom zatočenika u hodniku škole, od čega je ubrzo preminuo.

Nakon što je VRS osvojio Novi Grad 17. 7. 1992. godine, zatočenici su prebačeni u Bosanski Brod gde su zatvoreni, između ostalog, u prostorije skladišta građevinskog materijala i u prostorije srednjoškolskog centra „Fric Pavlik“.

Povezano

Željko Tatić

Svedočio je u predmetu Halilović Ferid pred Osnovni sudom u Modriči. *** „Tatić Željko u svom iskazu navodi da su ga najviše tukli upravnik Golubović,

»

Stoja Stanković

Bosanska Srpkinja iz Novog Grada. Imala je mentalni hendikep. Zatvorena je sa ostalim civilima u OŠ u Odžaku, nakon nakon neispoštovanog pregovora o iseljenju srpskog

»

Gojko Pajić

Svedočio je u predmetu Tolić Josip pred sudom BiH 6. 6. 2014. godine. Bosanski Srbin iz Novog Grada, bivši pripadnik JNA. Pripadnici Vojne policije HVO

»