Prhovo

Prhovo, selo u opštini Ključ, je 1992. godine bilo većinski naseljeno bosanskim Muslimanima.

Dana 26. 5. 1992. godine, u Prhovo je stiglo nekoliko maskiranih i naoružanih bosanskih Srba, uključujući i Ključki bataljon VRS. Okupili su meštane Muslimane, i naredili im da predaju oružje, što su oni i učinili.

Napad na Prhovo započeo je teškim granatiranjem 1. 6. 1992. godine. Neki od bosanskih Srba koji su učestvovali u napadu su na sebi imali maskirne uniforme JNA, ali je među njima bilo i maskiranih i naoružanih civila. Meštanima je naređeno da se okupe ispred kuće Karanfila Osmanovića. Odvojeno je i pretučeno najmanje osam civila, koji su potom ubijeni. Nakon što im je naređeno da potrče, ubijeni su iz vatrenog oružja. Zamenik komandanta Ključkog bataljona, Marko Adamović, preko megafona je izdao vojnicima naređenje da zapale selo i pobiju žene i decu.

Grupi od otprilike 30 muškaraca, bosanskih Muslimana, naređeno je da se postroje u kolonu i pešice odu do obližnjeg sela Peći. Iz Prhova se začula eksplozija i pucnjava kada su srpski vojnici otvorili vatru na civile koji su ostali u selu. Jedan vojnik je u tu grupu bacio bombu koja je usmrtila nekoliko žena. U pucnjavi je ubijeno oko 38 ljudi, među kojima je bilo i dece, a spaljena je najmanje jedna kuća.

Na putu do Peći, pripadnici vojske bosanskih Srba ubili su tri muškarca iz kolone, koji nisu uspeli da iz blata izvuku vojno vozilo. Ostatak muškaraca je nastavio put, a onda su u jednom trenutku zaustavljeni i na njih je otvorena vatra. Dvanaest muškaraca, uključujući‚ Svedoka BT-77, uspelo je da preživi. Sulejman Medanović je umro preko noći, od posledica batinjanja.

Preživeli iz kolone su transportovani u prostorije OŠ „Nikola Mačkić” u Ključu i Stanicu javne bezbjednosti, a preživelo stanovništvo je pobeglo iz sela i skrivalo se u susednim selima i šumi.

U Prhovu i okolini je tog dana ubijeno je oko 53 civila. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Prhovu i masovne grobnice „Ciganska dolina” u blizini.

Između 1. i 3. 6. 1992. godine ubijeni su  Rubija Hadžić, Rasema Brković, Hava Medanović, Enesa Medanović, Amel Hadžić, Amela Hadžić i Hajro Hadžić.

Spomen-ploča posvećena stradalima u Prhovu

Povezano

Šljivari

Tokom leta 1992. godine selo Šljivari u opštini Ključ bilo je pod kontrlom Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske. Dana 21.

»

Biljani

Selo Biljani nalazi se severozapadno od grada Ključa i obuhvata zaseoke Brkiće, Džaferagiće, Botonjiće i Jakubovce, u kojima su do 1992. godine živeli skoro isključivo

»

Fikret Šljivar

Svedočio je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 21. 10. 2016. godine. Bosanski Musliman iz sela Donja Sanica kod Ključa. Pripadnik Armije

»

Dževad Džaferagić

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 5. 6. 2001. godine. Bosanski Musliman iz Biljana, bravar. Dana 10. 7. 1992. godine probudili su ga zvuci vatrenog oružija. ***

»

Šljivari

Dana 21. ili 22. 7. 1992. Godine, pripadnikn VRS Milanko Dević je u Šljivarima ubio Ismeta Šljivara, bosanskog Muslimana iz sela Donja Sanica kod Ključa.

»