SJB Gacko

Stanica javne bezbednosti (SJB) Gacko je bila u nadležnosti Centra službi bezbednosti (CSB) Trebinje. SJB je korišćena kao zatočenički objekat od maja 1992. godine, kada je počelo hapšenje nesrba u ovoj opštini.

Načelnik SJB Gacko bio je Vitomir Popić, a zatočenike su čuvali pripadnici redovne i rezervne milicije. U zatvor su često dolazili i pripadnici raznih paravojnih jedinica poput „Belih orlova“ i „Crvenih beretki“, kao i lokalni Srbi.

Većina zatočenika držana je u dve ćelije u prizemlju, a pojedini u samicama. Ćelije su bile prenatrpane, tako da su zatočenici bili prinuđeni da spavaju naslonjeni jedan na drugoga. Nisu redovno dobijali hranu, a vodu su dobijali u bocama od po litar i po, i u te boce iz kojih su pili morali su i vršiti nuždu.

Platni spisak zaposlenih u SJB Gacko za maj 1992. godine

Stražari su često tukli zatočenike kundacima pušaka i pendrecima. Odmah po dolasku u zatvor, Asim Bašić i njegovi rođaci su bili prinuđeni da protrče kroz špalir od oko 200 žena, dece, muškaraca civila i vojnika, koji su ih udarali štapovima i metalnim šipkama. Neki zatočenici su odvođeni na ispitivanje, gde su potom prebijani, dok je to posmatrao Vojin Popović. Faim Zvizdić je surovo premlaćen pre nego što je sa još četvoricom zatočenika postrojen uza zid preko puta ćelija i streljan. Svedok 048 i još jedan zatočenik su morali da operu krv sa zidova i zatim utovare tela u kamion.

Posle nekoliko dana zatočeništva, Asim Bašić je sa svojim rođacima ukrcan na kamion i odveden u pravcu Kule. Na mostu u blizini Kotline, pripadnici milicije su im naredili da se postroje. Bašić je čuo Dragana Lažetića, policijskog rezervistu i nekadašnjeg profesora istorije, kako naređuje miliciji da puca. Ranjen je u ruku, nogu i stomak. Video je ostale zatočenike kako leže na zemlji. Nakon toga, Popić i još dvojica pripadnika milicije su pobacali tela sa mosta i na njih bacili ručnu bombu.

Preživeli su Asim i Nazif Bašić.

Ostali zatočenici su premešteni u školu u Avtovcu. Tu su ostali tri dana, nakon čega su prebačeni u podrum „Samačkog hotela“ Termoelektrane u Gacku, a zatim u u Vojnu školu u Bileći krajem juna.

Povezano

Zatočenički objekti u Gacku

Od marta 1992. godine, jedinice „Belih orlova“ pod komandom Ljube Jorgića, stacionirane u Gacku, tukle su Muslimane i pljačkale njihovu imovinu, na šta lokalne vlasti

»

Dervo, Šeho i Fehim Zulović

Bosanski Muslimani iz Gacka. Dervo i Šeho su bili braća, a Fehim njihov rođak. Pre rata, Dervo je radio kao milicioner, a Fehim kao inženjer

»

Osman Musić

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 25.2.2008. godine. Bosanski Musliman iz Gornjih Petrovaca, radnik u termoelektrani. Pripadnici paravojne jedinice „Beli orlovi“ su ga uhapsili dok je bio

»

SJB Gacko

Stanica javne bezbednosti (SJB) Gacko je funkcionisala u sastavu Centra službi bezbednosti (CSB) Trebinje. Korišćena je kao zatočenički objekat od maja 1992. godine, kada je

»