Višegrad

Od proleća 1992. do jeseni 1995. godine, srpska paravojna jedinica „Beli orlovi“ ili „Ostvetnici“, koju su činili pripadnici rezervnog sastava policije i VRS kojima se priključio određeni broj lokalnih Srba, napadala je civilno nesrpsko stanovništvo u Višegradu i okolini. Muslimani su bili najveća grupa interno raseljenog stanovništva iz opštine Višegrad. Napuštali su svoja radna mesta, krili se i napuštali grad.

Veliki broj stanovnika Višegrada je nestao sa različitih mesta u opštini, poput Haništa, Rodić Brda, Kibernika, Dušće i OŠ „Hasan Veletovac“. U junu i julu 1992. godine,  nestalo je 62% odsto ukupno nestalih u opštini Višegrad 1992. godine.

Naoružana grupa pripadnika srpskih snaga, uključujući Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, odvodila je meštane Muslimane iz mesta Hanište. Otprilike 25.5.1992. godine, došli su do kuće Hameda i Mujesire Oprašić. Hameda su, pod pretnjom oružjem, odveli u nepoznatom pravcu. Od tada mu se gubi svaki trag.

Od polovine maja pa do decembra meseca 1992. godine, grupa naoružanih pripadnika srpske vojske, paravojnih formacija i policije, koju je predvodio Milan Lukić, učestvovala je u pretresu, hapšenju i odvođenju muškaraca Muslimana iz naselja Rodić Brdo, oko tri kilometra udaljenog od Višegrada.

Pripadnici srpskih snaga su 29.5.1992. godine iz kuće odveli Husu Delibašića. Ševal Zukić, suprug njegove nećake, svojim je automobilom pošao da ga pronađe. Obojica nisu više viđena.

Dana 17.6.1992. godine u svojim kućama su uhapšeni Fadil Zukić i Rešid Mucovski. Oni su odvedeni u Policijsku stanicu u Višegradu, od kada mi se gubi svaki trag.

Rodić Brdo

Dana 12.6.1992. godine u popodnevnim časovima više pripadnika srpske vojske u uniformama, naoružano automatskim puškama, ušlo je u selo Kabernik u opštini Višegrad. Esadu Memeledžiji, koji je čuvao stoku, naređeno je da se popne na  karoseriju vozila „Tamić“ koji su vozili vojnici.

Produžili su u zaosek Čančari, gde je Omeru, Aliji i Besimi Čančar, i svedokinji RV-2 naređeno da izađu iz kuća ili će biti ubijeni. Primorani su da se popnu na kamion, što su i učinili. Za to vreme je Vitomir Racković, jedan od pripadnika srpskih snaga, pucao iz puške u vazduh. Oni su se potom vratili u Kabernik, do kuće Hameda Tvrtkovića, gde je RV-2 naređeno da siđe sa kamiona, a Hamedu, Huseinu i Rašidu Tvrtkoviću da se ukrcaju. Himziji Tvrtković, koja je molila da joj ne odvedu supruga Hameda i sina Huseina je prećeno ubistvom.

Kamion je odvezen u pravcu Donje Lijeske u opštini Višegrad. Omeru, Aliji i Besimi Čančar, Hamedu i Huseinu Tvrtkoviću i Esadu Memeledžiji se od tada gubi svaki trag.

Mapa Višegrada i okoline

 

Neutvrđenog dana u junu 1992. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske, odveli su bosanske Muslimane iz prigradskog naselja Dušće, među kojima su bili Mustafa Zulčić, Gadžo Rešid, Safet Žiga, Omer zv. Ðilbas, Ismet Memišević, Midhat Nuhanović, Remzija Pecikoza i Hamed Repuh, prema obližnjoj pilani. Tada im se gubi svaki trag. Jedino su posmrtni ostaci Ismeta Memiševića, brata Ibrahima Memiševića, ubijenog ispred fabrike „Varda“ nekoliko dana ranije, pronađeni i ekshumirani. Posmrtni ostaci ostalih muškaraca nisu pronađeni do kraja 2020. godine i oni se smatraju nestalim licima.

Bosanski Muslimani koji po početku rata nisu izbegli, na organizovan način su proterani iz svojih sela i protivzakonito zatvarani u prethodno određene objekte poput osnovne škole „Hasan Veletovac” u Višegradu. U te zatvore su civili odvedeni pošto su ih prethodno srpski vojnici, među kojima su bile i njihove komšije, razoružali, a zatim okupili u selima i vojnim kamionima odvezli u Višegrad. U školi „Hasan Veletovac” je držano 150 ljudi otprilike deset dana u julu 1992. godine.

Iz škole su u nepoznatom pravcu odvedeni Ismet Bulatović, Šemso Poljo i Eniz Smajić. Od tada im se gubi svaki trag.

OŠ „Hasan Veletovac"

Povezano

Svedok S-4

Huso Delibašić Bosanski Musliman iz Rodić brda. Dana 29.5.1992. godine odveden je iz svoje kuće u pravcu Višegrada. Od tada mu se gubi svaki trag.

»

Mubina Zukić

Ševal Zukić Bosanski Musliman iz Rodić Brda, radnik u fabrici „Partizan“. Dana 29.5.1992. godine zaustavljen u blizini svoje kuće dok je vozio kola i odveden

»

Jusuf Korač

Fajko Lončar Bosanski Musliman iz Rodić Brda. Odveden je iz Rodić Brda neutvrđenog datuma u proleće 1992. godine. Od tada mu se gubi svaki trag.

»

Fatma Zukić

Fadil Zukić Bosanski Musliman iz Rodić Brda. Dana 17.6.1992. godine, odveden je iz svoje kuće u zgradu SUP-a u Višegradu. Poslednji put je viđen otprilike

»

RV-2

Mameledžija Esad, Omer, Alija i Besima Čančar Bosanski Muslimani iz Kabernika. Dana 12.6.1992. godine odvedeni su iz svog sela u pravcu Donje Lijeske, i tada

»

Rašid Tvrtković

Hamed i Husein Tvrtković Bosanski Muslimani iz Kabernika, otac i sin.  Dana 12.6.1992. godine odvedeni su iz svog sela u pravcu Donje Lijeske i od

»