Snagovo

U periodu između 14. i 24.7.1995. godine, u selo Snagovo u opštini Zvornik, raspoređen je jedan vod posebne jedinice policije (PJP) Republike Srpske,u čijem je sastavu bilo između osam i jedanaest policajaca iz raznih policijskih stanica, uključujući SJB Ugljevik. Jedan od njih bio je i Svedok PW-107.

Dragan Kulić, načelnik Stanice javne bezbednosti (SJB) u Ugljeviku, izdao je vodu PJP-a naređenje da „očiste teren“ u blizini Snagova. Otprilike 20.7.1995. godine, vod PJP-a je na tom prostoru zarobio grupu od pet bosanskih Muslimana, odvojenih od kolone koja je išla prema Tuzli. Neposredno nakon toga, pojavilo se dvadesetak pripadnika snaga bosanskih Srba, od kojih je jedan nosio traku oko glave. On je pucao četvorici bosanskih Muslimana u glavu. Misleći da je Svedok PW-106 maloletnik, Svedok PW-107 ga je odveo na stranu i skrenuo mu pogled od streljanja.

Spisak policajaca iz Ugljevika koji su bili na izvršenju zadatka 13. i 14. 7.1995. godine

Svedok PW-106 je odveden u SJB u Ugljeviku 24.7.1995. godine. Tamo je ispitivan, a jedan od vojnika ga je ošamario. Potom je odveden u logor „Batković“.

Satelitski snimak Snagova iz septembra 1995. godine na kome se vidi prekopavana zemlja
Satelitski snimak Snagova iz septembra 1995. godine na kome se vidi prekopavana zemlja

Dragan Kulić je ukorio pripadnike voda PJP-a, jasno stavljajući do znanja da tog zatočenika, nije trebalo dovesti u SJB u Ugljeviku. Pripadnicima voda PJP naređeno je da napišu izveštaje o tome zašto nisu izvršili naređenja i svi su suspendovani u trajanju od tri do četiri dana.

Tog dana ubijeni su Ramiz Hrnjić, Salko Hrnjić, Muhamed Begić i Muhamed Mehmedović.

Povezano

Kozluk

Škola u Roćeviću nalazi se blizu obale Drine u opštini Zvornik. Bila je pod kontrolom 2. bataljona Zvorničke brigade VRS, koji ju je koristio kao

»

Zvornik

Tokom noći 13. na 14.7.1995. godine, zatočenici koji su držani na raznim lokacijama u i oko Bratunca ukrcani su u autobuse, koje su pratili i pripadnici Vojne

»