Zatočenički objekti u Zvorniku

Abdulah Bubica Buljubašić

Bosanski Musliman iz Zvornika, vozač generalnog direktora fabrike „Glinica“, Jefte Subotića. Otprilike 11.5.1992. godine, dvojica pripadnika srpskih snaga su ga uhapsila kod zgrade opštine i odvela u zatočenički objekat „Alhos“, a zatim u „Ekonomiju“. Tamo je surovo tučen i mučen više puta. Otprilike 19.5.1992. godine, izveden je iz prostorije i pretučen. Nepoznati vojnik mu je gurnuo drveni štap kroz anus. Od ovih povreda je umro istog ili sledećeg dana.

Branko Popović je predao njegove posmrtne ostatke Buljubašićevom ocu, koji ga je sahranio na groblju u Kazambašči. Posmrtni ostaci nisu identifikovani, tako da nikada nije utvrđeno da su pripadali Abdulahu Buljubašiću.

 

Jusuf Avdispahić

Izjava data Tužilaštvu MKTJ 20. i 22.10.1997. godine

Bosanski Musliman iz Zvornika, mašinski tehničar. Pripadnici srpskih snaga su ga uhapsili oko 11.5.1992. godine i odveli u „Ekonomiju“.

***

Odmah nakon što su ušli, počeli su tući sve. Mene su udarali u glavu i nisam mogao dobro vidjeti jer mi je krv išla u oči. Uspio sam vidjeti dvojicu, koje nisam mogao raspoznati jer mi je krv išla u oči, kako tjeraju Bubicu da se skine. Nakon što se skinuo, rekli su mu da se postavi četveronoške. Jedan od vojnika počeo mu je gurati oštar štap u čmar. Isto su radili i s drugim čovjekom čijeg se imena ne sjećam.

Ne sjećam se koliko su duboko ugurali štap u Bubičin čmar, ali mislim da bi moglo biti oko 30 cm. Bubica se derao iz petinih žila. Dok se derao, zločinci su vikali na nas. Ne sjećam se zašto su vikali, ali pamtim da je Pufta vikao glasnije od ostalih.

***

Za vrijeme mučenja, u sobu je ušao Zoran Jovanović. Zoran Jovanović je tada bio rezervni kapetan koji je raido u Glinici, gdje je bio zadužen za teritorijalnu odbranu.[…] Brko je Zoranu rekao: „Ovdje su tvoje ptice iz Glinice“, misleći na mene, Bubicu i Seada. Zoran nas je pogledao, nasmejao se i izašao.

***

Nakon što je Zoran Jovanović izišao, Brko me je udario u glavu. Dok sam pokušavao doći sebi, čuo sam kako jedan od vojnika naređuje drugim zatvorenicima da skinu gaće i jedni drugima grizu penise. Čuo sam kako se vojnici smiju ali nisam video ko se smijao.

Htio bih da napomenem da sam lično vidio nekoliko zarobljenika kako su jedni drugima grizli penise. Većina onih čije su penise grizli jaukali su od bolova.

****

Nakon nekoliko dana premešten je u „Ciglanu“, a zatim u logor „Batković“. Oslobođen je u januaru 1993. godine uz pomoć UN, delegacije MKCK i francuske vlade i otišao je u Hrvatsku.

Cigl

Povezano

Zatočenički objekti u Zvorniku

Nakon napada srpskih snaga na Zvornik 8.4.1992. godine, bosanski Muslimani su hapšeni i zatvarani na više lokacija u opštini, uključujući poljoprivredno imanje „Ekonomija“, Dom kulture

»

Tehnička škola u Karakaju

Nakon što su 1.6.1992. godine srpske vlasti prekršile dogovor o iseljenju civila bosanskih Muslimana iz Klise i okolnih sela, pripadnici srpske TO odvojili su oko

»

Jusuf Gazibegović

Bosanski Musliman iz Sapne. Pripadnici srpskih snaga su ga u maju 1992. godine uhapsili i odveli u Sud za prekršaje. Sreten Lazarević, zamenik upravnika zatvora,

»