Sanski Most

Ismet Kurbegović, Enver Cerić, Miralem Cerić i Mirhet Cerić

Dana 31. 5. 1992. godine Vojska Republike Srpske (VRS) je napala zaselak Begići sela Kljevci, u opštini Sanski Most. Žene i decu su odvojili i zatvorili u kuću Ismeta Kurbegovića, a muškarce su, u koloni, odveli preko njive zvane Vinogradine, u pravcu Vrhpoljskog mosta. Tokom odvajanja, muškaci su tučeni i vređani.

Kod obližnje klaonice, Jadranko Palija, pripadnik VRS, je vatrenim oružjem ubio oca i sina, Miralema i Envera Cerića. Na isti način je nekoliko metara dalje, na raskrsnici u Vrhpolju, ubijen i Ismet Kurbegović.

Po dolasku na most, ostalim muškarcima je naređeno da, jedan po jedan, skaču u reku, a potom je na njih pucano. Prvi na redu bio je Mirhet Cerić, čije je mrtvo telo ostalo da pluta na vodi.

Posmrtni ostaci ove trojice muškarca nisu pronađeni do kraja 2021. godine. Ismet Kurbegović je poglašen mrtvim 6. 5. 1998. godine.

 

Povezano

Huzeir Velić

Svedočio je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u predmetu „Nenad Malić“, 3. 12. 2009. godine. Bosanski Musliman iz Sanskog Mosta, penzioner.

»

Džemal Hadžalić

Svedočio je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zločine u predmetu „Nenad Malić“, 18. 11. 2009. godine.   „[…]21. decembra 1992. godine

»

Stari Majdan

Dana 21. 12. 1992. godine, pripadnik VRS Nenad Malić je izveo je iz kafane „Fortuna“ u centru Starog Majdana dvojicu bosanskih Muslimana, Huseina Grbića i

»

Mile Topalović

Bosanski Hrvat iz okoline Sanskog Mosta. Ubijen je 5.12.1995. godine u blizini sela Sasine. Komšije su sutradan sahranile njegovo telo u Sasini. Marinko Topalović Svedočio

»

Manda i Mato Matoš

Bosanski Hrvati iz Sasine. Grupa srpskih vojnika ih je ubila 5.12.1992. godine u njihovoj kući. Njihove posmrtne ostatke je istog dana sahranio rođak, na Starom

»

Sanski Most 1995. godine

Kako su se bosanske snage približavale Sanskom Mostu u septembru 1995. godine, srpski civili i vojnici počeli su da beže u pravcu Banjaluke. Oko 15.9.1995.

»