Sanski Most 1995. godine

U avgustu 1995. godine, Hrvatska vojska (HV) je započela veliku ofanzivu na području Krajine Hrvatske, koju su držali pobunjeni Srbi. Ovaj region je činio većinu teritorije otcepljene Republike Srpske Krajine. Srpske snage su krenule sa povlačenjem u područje Bosne i Hercegovine pod kontrolom Srba, poznato kao Republika Srpska. Većina civilnog srpskog stanovništva u Hrvatskoj Krajini takođe je pobegla u Republiku Srpsku.

Ofanziva HV se proširila na severozapadnu Bosnu i Hercegovinu, uz učešće Armije BiH (ABiH). Te snage su nanele niz uzastopnih poraza Vojsci Republike Srpske (VRS). Do početka septembra, snage Armije BiH stigle su do područja izvan grada Sanskog Mosta.

Pripadnici „Arkanovih tigrova" u BiH 1995. godine

Bosanski Srbi preuzeli su kontrolu nad Sanskim Mostom i okolinom tokom proleća 1992. godine. U periodu između 1992. i septembra 1995. godine, veliki broj muslimanskog i hrvatskog stanovništa pobeglao je ili je nasilno proteran iz ovog regiona.

Kako su se bosanske snage približavale Sanskom Mostu u septembru 1995. godine, srpski civili i vojnici počeli su da beže u pravcu Banjaluke. Oko 15.9.1995. godine, na poziv lokalnih srpskih vođa, „Arkanovi Tigrovi“ ušli su u Sanski Most.


 

Dana 20.9.1995. godine ili približno tog datuma, pripadnici ove jedinice odveli su 12 muškaraca nesrba sa različitih lokacija u Sanskom Mostu i prevezli ih kamionom u selo Trnova, približno pet kilometara od Sanskog Mosta.

Tamo su odvedeni u nedovršenu, jednospratnu zgradu, gde su potom ubijeni vatrenim oružijem. Iako je svedok BT-1047 pogođen tri puta, uspeo je da preživi. Ostalih 11 muškaraca je ubijeno.

Posmrtni ostaci ubijenih muškaraca ostali su u toj zgradi do 12.10.1995. godine, kada su ih pronašli pripadnici Armije BiH.

Video sadrži uznemirujući sadržaj: Snimak tela 11 ubijenih muškaraca u Trnovi


 

Dana 21.9.1995. godine ili približno tog datuma, u susednom selu Šehovci, pripadnici „Arkanovih tigrova“, ukrcali su grupu muškaraca nesrba u autobus i odvezla ih u centar Sanskog Mosta u hotel „Sanus“.

Istog ili sledećeg dana, grupa muškaraca dovedena iz sela Pobriježe, kao i jedna žena, Munevera Rešić, ukrcani su u isti autobus. Dok je autobus stajao ispred hotela, Muneveru Rešić je silovao jedan od „arkanovaca“. Autobus je zatim krenuo u pravcu Banjaluke do sela Sasina.

Tamo su iskrcani u blizini jedne crkve, a potom je na njih otvorena vatra. Preživeli su samo Svedok JF-060 i Svedok BT-1048. Ostali su ukopali na toj lokaciji u dve masovne grobnice. Posmrtni ostaci 65 osoba ekshumirani su 27.7.1996. godine.

Video sadrži uznemirujući sadržaj: Snimak tela ubijenih muškaraca u Sasini

Povezano

Huzeir Velić

Svedočio je pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u predmetu „Nenad Malić“, 3. 12. 2009. godine. Bosanski Musliman iz Sanskog Mosta, penzioner.

»

Džemal Hadžalić

Svedočio je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zločine u predmetu „Nenad Malić“, 18. 11. 2009. godine.   „[…]21. decembra 1992. godine

»

Stari Majdan

Dana 21. 12. 1992. godine, pripadnik VRS Nenad Malić je izveo je iz kafane „Fortuna“ u centru Starog Majdana dvojicu bosanskih Muslimana, Huseina Grbića i

»

Mile Topalović

Bosanski Hrvat iz okoline Sanskog Mosta. Ubijen je 5.12.1995. godine u blizini sela Sasine. Komšije su sutradan sahranile njegovo telo u Sasini. Marinko Topalović Svedočio

»

Manda i Mato Matoš

Bosanski Hrvati iz Sasine. Grupa srpskih vojnika ih je ubila 5.12.1992. godine u njihovoj kući. Njihove posmrtne ostatke je istog dana sahranio rođak, na Starom

»