Trnovo

Trnovo, mesto južno od Sarajeva, pripadalo je zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Jedinica poznata kao „Škorpioni“ bila je 1995. godine stacionirana u Ðeletovcima, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, a njen komandant bio je Slobodan Medić zvani Boca. Jedinica je imala oko 250 pripadnika, podeljenih u dve čete, a delovala je pod rukovodstvom MUP-a Srbije. Prvobitno je formirana radi čuvanja bušotina „Naftne industrije Republike Srpske Krajine“ u selu Đeletovci, a vojno je delovala u sastavu Vojske Republike Srpske Krajine.

U julu 1995. godine, posle pada Srebrenice, „Škorpioni“ su doveli šestoricu bosanskih Muslimana iz Srebrenice na izolovanu lokaciju u blizini dve napuštene zgrade u Godinjskim Barama, blizu Trnova.

Neposredno pred odlazak na zadatak, otac Gavrilo, strarešina manastira Privina Glava, blagosiljao je članove jedinice rečima: „Braćo, Turci se povampiriše. Hoće srpske svetinje. Daj vernoj vojsci tvojoj da bude na savlađivanje neprijateljskog naroda”.

Pripadnici „Škorpiona“

Dvojicu muškaraca su prisilili da legnu okrenuti licem prema zemlji, a ostalu četvoricu su postrojili jednog ispred drugog.

Pripadnici „Škorpiona“ ubili su četvoricu muškaraca, jednog po jednog, iz automatskih pušaka. Dvojicu, koji su ležali na zemlji, primorali su da odnesu tela ubijenih do jedne od napuštenih zgrada.

Nakon toga su ih ubili iz automatskih pušaka.

Pripadnik „Škorpiona“ Slobodan Stojković, snimio je ova ubistva.

Fotografija/Isečak iz snimka Slobodana Stojkovića

Posmrtni ostaci šestorice bosanskih Muslimana pronađeni su u aprilu 1999. godine, u napuštenim zgradama u Godinjskim Barama i oko njih.

Povezano