Vrhpoljski most

Dana 25.5.1992. godine, vojnici 6. krajiške brigada su ušlu u Gornje i Donje Begiće, zaselak koji pripada selu Kljevci u opštini Sanski Most, gde su živeli bosanski Muslimani. Granatirali su sela Vrhpolje i Hrustovo, pretili meštanima i pretukli neke od njih, a potom se vratili na svoj kontrolni punkt kod sela Stojanovići.

Mapa Hrustovo-Vrhpolje

Nekoliko dana kasnije, 31.5.1992. godine, vojnici iste brigade ušli su u Donje Begiće i naredili stanovnicima da krenu u pravcu Gornjih Begića, gde su izdvojili muškarce, kojih je u toj grupi bilo dvadesetak, i poveli ih do mosta u Vrhpolju, rekavši im da će ih tamo čekati autobusi koji će ih prevesti do Sanskog Mosta. Jadranko Palija, vojnik 6. krajiške brigade, poveo je kolonu prema mostu na Sani u Vrhpolju. Na putu do mosta ubio je vatrenim oružjem četiri bosanska Muslimana, Irfana Begića, Ismeta Kurbegovića i Miralema i Envera Cerića.

Na mostu su bosanskim Muslimanima naoružani vojnici naredili da se svuku i postroje. Rekli su im da će ih ubiti kao vid odmazde, pošto su ubijeni neki vojnici VRS. Naređeno im je da jedan po jedan skaču sa mosta u reku, dok su vojnici na njih pucali. Rajif Begić je bio šesti po redu i jedini je uspeo da preživi streljanje.

Najmanje 28 civila je ubijeno tog dana.

Povezano

Rajif Begić

Enver i Miralem i Mirhet Cerić, Irfan, Munib i Šaćir Begić, Ismet Kurbegović Bosanski Muslimani iz Kljevca i okoline. Ubijeni su 31.5.1992. godine na Vrhpoljskom 

»