Zatočenički objekti u Zvorniku

Nakon napada srpskih snaga na Zvornik 8.4.1992. godine, bosanski Muslimani su hapšeni i zatvarani na više lokacija u opštini, uključujući poljoprivredno imanje „Ekonomija“, Dom kulture u Čelopeku i zatočenički objekat poznat kao „Đuzina kuća“. Zatočeni muškarci i žene su premlaćivani i seksualno zlostavljani u zatočeničkim objektima.

Na poljoprivrednom imanju „Ekonomija“, Jusuf Avdispahić je video kako su srpski vojnici primoravali dvojicu zatočenika da grizu jedan drugome penise. Nakon toga, morali su da obrišu svu krv svojom odećom. Abdulah Bubica Buljubašić bio je posebno premlaćivan i mučen. Otprilike 19.6.1992. godine je izveden iz prostorije. Naređeno mu je da se skine, a potom je nabijen na kolac.

Poljoprivredno imanje „Ekonomija“

U Domu kulture u Čelopeku, na dan Bajrama, 11.6.1992. godine, pripadnik „Žutih osa“, Duško Repić Vučković, i pripadnik grupe „Pivarski“, Darko Pufta Janković, prisilili su sve zatočenike da svuku odeću. Dva para očeva i sinova, od kojih su jedan par bili Almir i Fikret Jajagić, i dvojicu rođaka primorali su da međusobno polno opšte, uključujući polni čin i penetraciju drškom metle, u čemu su učestvovali i pripadnici paravojske. Istog dana je Zulkarnejnu Efendiću odsečen polni organ, koji su ga primoravali da pojede.

Dom kulture u Čelopeku

 

Od aprila 1992. godine, sprske snage su napale ili zauzele i druga sela u opštini, uključujući selo Liplje. Oko 400 stanovnika, većinom žena i deca, zatvoreno je u „Đuzinu kuću.“ Tokom zatočeništva, srpski vojnici su silovali i tukli zatočene žene i devojčice, među kojima je bila Safeta Hamzić.

Nakon napada muslimanskih snaga na „Đuzinu kuću“ početkom juna 1992. godine, svi zatočenici su oslobođeni i odvedeni u Jakšiće.

Povezano

Abdulah Bubica Buljubašić

Bosanski Musliman iz Zvornika, vozač generalnog direktora fabrike „Glinica“, Jefte Subotića. Otprilike 11.5.1992. godine, dvojica pripadnika srpskih snaga su ga uhapsila kod zgrade opštine i

»

Tehnička škola u Karakaju

Nakon što su 1.6.1992. godine srpske vlasti prekršile dogovor o iseljenju civila bosanskih Muslimana iz Klise i okolnih sela, pripadnici srpske TO odvojili su oko

»

Jusuf Gazibegović

Bosanski Musliman iz Sapne. Pripadnici srpskih snaga su ga u maju 1992. godine uhapsili i odveli u Sud za prekršaje. Sreten Lazarević, zamenik upravnika zatvora,

»