Medački džep

Rano ujutru 9.9.1993. godine, Hrvatska vojska je jugoistočno od Gospića, u predelu zvanom Medački džep, spovela vojnu operaciju „Džep 93“. Vojnom operacijom koja je trajala do 17.9.1993. godine pogođena su mesta Divoselo, Čitluk i Počitelj koja su bili pod kontrolom Republike Srpske Krajine i u kojima su većinsko stanovništvo bili Srbi.

Regularne oružane snage HV-a i jedinice Specijalne policije MUP-a sukobile su se sa vojnim i paravojnim formacijama Srba. Operacijom su rukovodili Rahim Ademi, brigadir HV-a i zapovednik Zbornog područja Gospić i pukovnik Mirko Norac, zapovednik 9. motorizovane brigade unutar Zbornog područja Gospić i zapovednik 1. posebne operativno-taktičke grupe formirane za potrebe operacije „Džep 93“.

 

Mapa operacije „Džep 93“

 

Nakon borbi koje su trajale približno dva dana, HV je uspostavio kontrolu nad selima Divoselo i Čitluk i delom sela Počitelj, nakon čega je hrvatska strana zaustavila napredovanje. Sela u Medačkom džepu potpuno su uništena, a srpsko civilno stanovništvo ostalo je bez kuća i sredstava za život. Preteranim i neselektivnim granatiranjem iz topova i minobacača stradalo je najmanje pet civila i uništeno najmanje sedam kuća. Jedan broj civila je ubijen iz vatrenog oružja, dok su neke, poput Đure Dmitrovića i Nikole Bulja uhapsili tokom bega, a zatim ih zlostavljali i mučili. Veliki broj kuća je zapaljen, srušen ili oplajčkan.

Posle dva ili tri dana delovanja HV-a, jedinice UNPROFOR-a su dobile zadatak da spreče dalje sukobe zaraćenih strana. Izvršenje zadatka je bilo zagarantovano Sporazumom o povlačenju hrvatskih snaga s oslobođenih i akcijom zauzetih područja, koji je trebalo da stupi na snagu 15.9.1993. godine.

Nakon potpisivanja Sporazuma o povlačenju hrvatskih snaga, tokom obustave vatre, okrutno je zlostavljano, ubijeno i masakrirano 22 srpskih civila i dvojica vojnika, a teško ranjeno dvoje civila i zlostavljana šestorica ratnih zarobljenika. U istom periodu su uništene 32 kuće u Rajčevićima, 20 u Krajnovićima, šest kuća u Potkonjacima, pet kuća u Drljićima, 20 kuća u Strunićima, 11 kuća u Velikom Kraju, sedam kuća u Donjem Selu, veliki broj kuća u Divoselu.

U jednog septičkoj jami u okolini Gospića, pronađena su tela 11 žrtava. Nakon ekshumacije i DNK analize, utvrđeno je da posmrtni ostaci šest osoba pripadaju žrtvama iz Medačkog džepa, među kojima su  Nedeljko Bjegović, Anđa i Milan Jović i Stevan Vujnović. Tokom vojne operacije „Džep 93“ ubijeno je najmanje 36 civila i ratnih zarobljenika od koji su 17 žene. Među ubijenima su Janko Potkonjak, Bosiljka Bjegović i vojnik Stanko Despić.

Povezano

Lucija Rakić

Pripadnici MUP-a SAO Krajine i TO SAO Krajine Mirko Malinović i Milan Bogunović su između 20. i 21.10.1991. u Ličkom Osiku ubili Luciju Rakić zbog

»

Ljubica i Sara Kričković

Sestre, sedamdesetdvogodišnja Sara Kričković i šezdesetčetvorogodišnja Ljubica Kričković-Živčić su ubijene u podrumu svoje kuće.

»

Lički Osik

Dana 28.8.1991. godine pripadnici oružanih snaga SAO Krajine su napali Lički Osik. Tokom avgusta i septembra 1991. godine srpske snage su granatirale Lički Osik i

»

Stevan Vujnović

Srbin iz zaseoka Vujnovići sela Divoselo, poljoprivrednik. Tokom napada HV-a na Divoselo 9.9.1993. godine bio je u svojoj porodičnoj kući. Ubijen je u periodu od

»

Stanko Despić

Srbin, pripanik Vojske RSK. Zarobljen je 10.9.1993. godine u blizini Malog Kraja sa još šestoricom pripadnika Vojske RSK-a. Premlaćivan je u više navrata. Ubijen je

»