Operacija „Oluja“

Hrvatska vojska (HV) je 4.8.1995. godine na teritoriji Republike Srpske Krajine (RSK) započela vojnu operaciju „Oluja“, u cilju preuzimanja kontrole nad celom teritorijom RSK. Glavni deo operacije započeo je 4.8.1995. godine, a Vlada RH je proglasila kraj operacije 7.8.1995. godine. Akcije slabijeg inteziteta su trajale do 15.11.1995. godine.

Od 4.8. do 15.11.1995. godine operacijom „Oluja“ je rukovodio general Ante Gotovina, kao zapovednik Zbornog područja (ZP) Split. Ivan Čermak je u istom periodu bio zapovednik Zbornog mjesta Knin koje je obuhvatalo opštine Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Knin, Nadvoda i Orlić. Tokom operacije su, osim pripadnika vojske, delovale i jedinice Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova RH, čiji je zapovednik bio Mladen Markač, pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Hrvatski vojnici nakon okončane operacije, iz novina „Ratni album“, avgust 1995.

Tokom operacije „Oluja“, hrvatska vlada, policija, sigurnosne i obaveštajne snage i vojska su zajedničkom koordinacijom zauzele teritoriju pod upravom vlasti RSK i izvršile progon srpskog stanovništva deportacijom i prisilnim premeštanjem; uništavanjem i granatiranjem stambenih i poslovnih objekata, pljačkanjem imovine, ubistvima, okrutnim postupanjem prema civilima, napadima na civile i civilne objekte, oduzimanjem imovine, zatočenjem i nestancima.

Snimak granatiranja lokacija u Kninu, avgust 1995, dokazni predmet MKTJ

Napadnute su opštine Benkovac, Civljane, Donji Lapac, Drniš, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin, Lišane Ostrovičke, Lisičić, Nadvoda, Obrovac, Oklaj i Orlić.

Tokom napada i proterivanja meštana iz gradova i sela u ovim opštinama ubijen je veliki broj civila.

Početkom avgusta 1995. godine, u Kninu je uhapšen i streljan sin Marije Večerine, Stevo Večerina. Tela Save Đurića i Đurđije Mirković pronađena su spaljena. Telo Laze Damjanića, pronašao je njegov sin Rajko.

Kuća porodice Đurić

Vojnici HV ubili su Predraga Simića 6.8.1995. godine u blizini njegove kuće u Orliću.

Meštani Donjeg Lapca Marko Ilić, Stevo Ajduković, Rade i Ruža Bibić su 7.8.1995. godine izvedeni iz svojih kuća i odvedeni u dvorište na kraju sela gde su streljani.

U Erveniku su 7.8.1995. godine ubijeni majka i sin Stana i Mirko Popović. Jedanaest dana kasnije, 18.8.1995. godine, ubijeni su Marta, Marija i Stevo Vujnović. Penzionerka Sava Babić je ubijena iz vatrenog oružja ispred svoje kuće, u starom automobilu, 1.9.1995. godine.

Mirko Ognjenić je 18.8.1995. godine u Kistanju pronašao tela svojih komšija Uroša Ognjenovića i Uroša Šarića.

Ljubica Stegnajić koja zbog zdravstvenog stanja nije mogla da napusti svoju kuću u Benkovcu ubijena je 21.8.1995. godine, a njeno telo je ubačeno u bunar. Mesec dana kasnije, u Benkovcu je u dvorištu svoje kuće ubijen Petar Bota.

Pripadnici HV su 21.9.1995. godine u zaseoku Balići sela Riđani u opštini Orlići ubili Milana Balića, nakon što je odbio da im da dve svinje.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava iz 2001. godine, tokom operacije „Oluja“ ubijeno je oko 410 civila. Sa teritorije zahvaćene ratom, u Srbiju je izbeglo oko 200.000 građana Hrvatske srpske nacionalnosti.

Povezano

Mate i Josipa Brkić

Hrvati iz Škabrnje, penzioneri. Zbog posledica moždanog udara Mate je bio u invalidskim kolicima i tokom napada na Škabrnju nije mogao da napusti selo. Ostao

»

Ivica Bilaver

Izjava data Pretresnom veću MKTJ u predmetu „Milošević“, 23. i 26.9.2000. godine. Hrvat iz Škabrnje. Tokom napada na Škabrnju bio je učenik šestog razreda osnovne

»

Lipovača

Lipovača je selo u opštini Slunj, udaljena oko 25 kilometara od Saborskog i 18 kilomentara od grada Slunja. U Slunju se 1991. godine nalazio poligon

»

Željko Abaz i Antun Knežević

Hrvati iz Hrvatske Dubice. Od septembra do novembra 1991. godine bili su zatočeni u zgradi stare škole u Hrvatskoj Dubici. Ubijeni su u oktobru 1991.

»