Severna Dalmacija i Lika

Dana 21.12.1990. godine, opštine iz regija Severne Dalmacije i Like u jugozapadnoj Hrvatskoj u kojima je Srpska demokratska stranka bila na vlasti od 30.5.1991. godine, proglasile su SAO Krajinu, definisanu  kao „oblik teritorijalne autonomije u sastavu Republike Hrvatske“ u kojoj se primenjuje njen Ustav, državni zakoni kao i statut ove oblasti.

Hrvatska je u maju 1991. godine prestala da izdvaja sredstva iz državnog budžeta za srpske opštine.Policija SAO Krajine se uglavnom finansirala pomoću materijalnih i finansijskih sredstava iz MUP i SDB Srbije.

Već sledećeg dana Hrvatski Sabor je usvojio novi Ustav po kome je Hrvatska definisana kao: „nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba […] kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti […]”. Srpsko stanovništvo na području Krajine smatralo je da mu je ovom odredbom uskraćeno pravo da bude konstitutivni narod u Hrvatskoj, što obuhvata i pravo na samoopredeljenje.

Dana 5.1.1991. godine Izvršno veće Krajine je osnovalo SUP Krajine i obavestilo MUP Hrvatske da tada prestaju njihove ingerencije na teritoriji ove oblasti. Dva meseca kasnije, u martu 1991. godine, počeli su oružani sukobi između specijalnih policijskih snaga MUP-a Hrvatske i policije SAO Krajine u Pakracu i na Plitvicama. JNA je intervenisala „kako bi razdvojila sukobljene strane“.

 

Početkom aprila 1991. godine, Milan Babić je kao predsednik Izvršnog veća SAO Krajine, naredio mobilizaciju TO i dobrovoljačkih jedinica. Izvršno veće SAO Krajine donelo je odluku o pripajanju Srbiji. Tom odlukom bilo je predviđeno da se u SAO Krajini primenjuju Ustav i zakoni Srbije, kao i ustavno-pravni sistem SFRJ.

Od avgusta 1990. i tokom leta 1991. godine, funkcioneri MUP-a Srbije, među kojima su bili i načelnik SDB Jovica Stanišić i službenik SDB, Franko Simatović zvani Frenki, održavali su sastanke sa rukovodstvom SAO Krajine, radi pružanja finansijske, logističke i vojne pomoći.

 

 

 

Od avgusta 1990. i tokom leta 1991. godine, funkcioneri MUP-a Srbije, među kojima su bili i načelnik SDB Jovica Stanišić i službenik SDB, Franko Simatović zvani Frenki, održavali su sastanke sa rukovodstvom SAO Krajine, radi pružanja finansijske, logističke i vojne pomoći.

U istom periodu je iz Srbije, preko Bosanskog Novog u BiH, slato naoružanje u SAO Krajinu. Krajem aprila 1991. godine, Dušan Smiljanić, načelnik bezbednosti u 10. korpusu JNA u Zagrebu dostavio je Srbima u Krajini veliku količinu pešadijskog i artiljerijskog naoružanja iz skladišta JNA.

Dana 19.12.1991. godine Skupština SAO Krajine je proglasila Republiku Srpsku Krajinu (RSK), na čelu sa Milanom Babićem kao predsednikom, i usvojila Ustav RSK. Oružane snage RSK činila je TO. Od februara iste godine u njen sastav ušle su i SAO Zapadna Slavonija i SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem.

Tokom proleća i leta 1991. godine, na više lokacija je došlo do okršaja između oružanih snaga Hrvatske i SAO Krajine. Srpske snage su tada izvršile napade na Glinu, selo Kijevo, selo Vrlika i Drniš. Posle tih napada, u pretežno hrvatskim delovima SAO Krajine, usledili su i srpski napadi na Hrvatsku Dubicu, Cerovljane, Baćin, Opštinu Plaški, Lipovaču, Poljanak i Vukoviće, Saborsko, kao i Škabrnju i Nadin. U ovim napadima ubijen je veliki broj hrvatskih civila, dok su mnoga sela razorena.

 

Povezano

Bruška

Marinovići su zaselak Bruške, sela oko 15 kilometara istočno od Benkovca, koji je činilo osam kuća u kojima su 1991. godine živeli Hrvati. U Brušku

»

Jasna Denona

Dragan,  Draginja, Ika, Krsto, Manda i Stana Marinović Hrvati iz Bruške. Ubili su ih pripadnici Milicije Krajine, iz vatrenog oružja, 21.12.1991. godine, tokom napada na

»

Ante Marinović

Roko Marinović, Petar Marinović i Svezozar Drača Hrvati iz Bruške. Uveče 21.12.1991. godine, pripadnici Milicije Krajine su ih izveli iz kuće Roka Marinovića. Roka i

»

Baćin

Oko 21.10.1991. godine, oko 50 civila iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice je odvedeno u Krečane pored reke Une, gde su ubijeni.

»

Ovčara

Pred MKTJ su za zločine počenjene na Ovčari osuđeni Mile Mrkšić, pukovnik JNA i komandant 1. gardijske motorizovane brigade i Operativne grupe Jug, na 20

»

Škabrnja i Nadin

U Škabrnji i Nadinu je tokom napada na sela kao i u mesecima neposredno posle napada ubijene najmanje 73 osobe.

»